MENIU

Duşmanul neştiut. Cât de rău îţi face să stai ore în şir pe scaun. Ţi se poate întâmpla tocmai ASTA!

Duşmanul neştiut. Cât de rău îţi face să stai ore în şir pe scaun. Ai mare grijă la ASTA!

Oamenii de ştiinţă dau alarma! Statul îndelungat pe scaun este la fel de primejdios ca fumatul. Multele ceasuri petrecute în poziţia şezând dăunează întregului organism. În cele ce urmează, aflaţi în ce mod putem evita riscuri grave pentru sănătatea noastră.

Mersul pe două picioare este considerat drept unul din cele mai mari progrese în dezvoltarea speciei umane. Iar noi ce facem? Şedem: în medie, şapte ore pe zi. O persoană din patru stă chiar peste nouă ore pe scaun şi una din nouă atinge recordul de a nu se clinti din poziţia şe­zând unsprezece ore pe zi. Dacă adăugăm şi ceasurile de somn, nu ne rămâne prea mult timp disponibil pentru deplasarea cu corpul la verticală. Deşi ea e profund înrădăcinată în subconştientul oricărui om, după cum arată şi unele expresii curente. Întrebăm adesea: "Cum îţi merge?" sau "Ei, merge treaba?" - şi întotdeauna e un semn negativ când treaba "nu merge", ori când ne "merge" prost.

Într-adevăr, cu cât şedem mai mult, cu atât ne simţim mai rău. A confirmat-o recent un sondaj de opinie, cu 1003 participanţi: acei repondenţi care şi-au declarat condiţia fizică drept nesatisfăcătoare petre­ceau zilnic, şezând, un timp ce depăşea durata medie. În schimb, cei mai puţin sedentari afirmau cu convingere că se simt bine, scrie formula-as.ro.

Cercetătorii britanici au constatat că oamenii care stau pe scaun multe ore, în fiecare zi, au un risc sporit de diabet şi de afecţiuni cardiovasculare. Specialiştii australieni au descoperit că persoanele care nu-şi părăsesc poziţia şezând patru ore pe zi sau mai mult dezvoltă mai frecvent boli cronice şi maligne. Iar experţii americani ne încredinţează, pe baza investigaţiilor des­făşurate de ei, că am avea şansa să ne prelungim viaţa, dacă am reduce durata zilnică de stat la birou, la masă ori în faţa televizorului, la mai puţin de trei ore.

Specialiştii nu ţin neapărat să condamne această postură în sine. Dar studiile pun în evidenţă faptul că şi aici este valabilă aceeaşi regulă ca la consumul de grăsimi, zahăr şi alcool: trebuie păstrată o măsură rezonabilă.