MENIU

După patru ani de rate, o ieșeancă s-a trezit că a plătit doar 1 leu către bancă

Foto arhivă

După ce a plătit rate timp de patru ani, o femeie din Iași s-a trezit că a plătit doar 1,3 lei în contul împrumutului. În 2021, împotriva ei au început procedurile pentru executarea silită.

Cazul este relatat de ziaruldeiasi.ro, care arată că femeia împrumutase 5.000 de lei, iar în 2021, când împotriva ei au început procedurile de executarea silită, datoria către bancă se ridica la 4.998,70 lei.

Lenuţa B. a luat în 2006 un credit pe 10 ani de la Banca Comercială Română. A achitat rate timp de patru ani. În iunie 2011, banca a cesionat creanţa către altă bancă, dar a fost cedată succesiv, până a ajuns la un recuperator, Invest Capital Ltd.

În octombrie 2021, după ce timp de 10 ani nu se întâmplase nimic, recuperatorul a apelat la un executor judecătoresc pentru executare silită. Astfel, în februarie 2022, femeia s-a adresat instanţei, invocând faptul că dreptul de acţiune al recuperatorului se stinsese de mult.

Termenul de prescripție a unei datorii este de trei ani

Conform legii, termenul general de prescripţie a unei datorii este de trei ani. În cazul unui credit bancar, acesta se aplică pentru fiecare rată în parte.

Pentru Lenuţa B. totuşi, nu se aplica această regulă, întrucât cesionarea creanţei atrage automat declararea scadenţei anticipate a creditului, arată sursa citată.

Prin urmare, termenul de prescripţie începea să fie calculat din iunie 2011, când BCR cedase creanţa către altă unitate bancară.

„Excepţia prescripţiei dreptului de a cere executarea silită apare ca întemeiată prin împlinirea termenului de 3 ani care a început să curgă cel mai târziu la data de 29.06.2011 - la care a operat prima cesiune de creanţă - şi care apare ca împlinit, în condiţiile în care intimata nu a făcut dovada incidenţei vreunui caz de întrerupere sau suspendare a termenului”, au apreciat magistraţii Judecătoriei.

Aceştia au constatat că la momentul formulării cererii de executare silită, dreptul Invest Capital Ltd era deja prescris şi au dispus anularea executării silite. Pronunţată în ajunul Anului Nou, sentinţa poate fi atacată cu apel.