MENIU

Dungaciu, despre mesajul transmis României şi SUA de Rusia: "Mai degrabă o chestiune ritualică"

Rusia a avertizat recent că elementele antirachetă care urmează să fie instalate la Deveselu reprezintă încălcări ale Tratatului forţelor nucleare intermediare (INF). Mihail Ulianov, director al Departamentului pentru neproliferare şi controlul armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe a cerut României şi SUA să renunţe la plan "cât nu este prea târziu".

Declaraţia lui Uilianov nu ar trebui, totuşi, să inflameze opinia publică mai mult decât trebuie, este de părere Dan Dungaciu, director al Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române.

Invitat în emisiunea "Jocuri de putere", de la Realitatea TV, Dungaciu a subliniat că "Rusia a spus de fiecare dată acelaşi lucru", iar acum "a făcut mai degrabă o chestiune ritualică".

Referindu-se la scutul antirachetă de la Deveselu, el a arătat că "e un proiect NATO, care începe deja să fie implementat, care se află deja în a treia fază... Ce a făcut Rusia acum a fost să lanseze un mesaj îndreptat nu neapărat spre România, ci spre NATO. Este un mesaj transmis Americii (...); a transmis că o deranjează prezenţa prea aproape de frontierele ei a acestui scut. Nu trebuie să reacţionăm mai mult decât e cazul. Nu este nimic deosebit."

"În cazul declaraţiei lui Juncker, chestiunea se complică", apreciază Dungaciu.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat, în cursul unei vizite la Passau, în sudul Germaniei, că este necesar ca Uniunea Europeană să-şi restabilească "relaţiile practice" cu Rusia şi să nu lase Statele Unite să "dicteze" în această politică. Juncker critica astfel o declaraţie prin care preşedintele american Barack Obama cataloga Rusia doar ca "o putere regională". Preşedintele CE a făcut aceste declaraţii în contextul în care UE şi Statele Unite au impus sancţiuni Rusiei din cauza intervenţiei acesteia în Ucraina.

"În ianuarie se va vota prelungirea sau nu a sancţiunilor", a amintit Dungaciu. "Este suficient ca Rusia să convingă câteva dintre state europene. E una dintre marele mize pe care Rusia le joacă în acest moment. Altfel, Rusia va rezista neînfricată şi neinflamată în faţa acestui asalt occidental".

Gen. Grumaz: "Rusia joacă pe două fronturi şi foloseşte Siria ca pivot al acţiunilor sale"

O opinie similară a exprimat la Realitatea TV şi Alexandru Grumaz, general în rezervă. În ceea ce priveşte "avertismentele" venite din partea Rusiei, Grumaz consideră că "ele se înscriu pe linia declaraţiile lui Dmitri Rogozin" şi că, mai degrabă, ele "se încadrează într-o manipulare a mass media, pentru oamenii care se uită la TV pentru prima dată. Acesta este războiul hibrid de manipulare a presei."

Despre preşedintele Comisie Europene însă, gen. Grumaz a afirmat că acesta "nu poate fi considerat un om care nu are măiestria politică în spatele lui", amintind că Juncker cunoaşte foarte bine problematica UE: "este un om care a trăit din plin unificarea Europei şi construirea acestei arhitecturi europene."

"Nu mă miră declaraţia pe care a făcut-o, deşi domnul Juncker a crescut cu Planul Marshall în braţe. Prosperitatea pe care partea de vest o are azi se datorează americanilor. (...) Plecarea SUA din Europa ar face ca unele state europene să se întoarcă înapoi în sfera de influenţă a Rusiei", a declarat el. "Rusia joacă pe două fronturi şi foloseşte Siria ca pivot al acţiunilor sale. Nu e Ucraina. Ucraina a rămas un subiect îngheţat. Trupele se vor retrage, alegeri nu se vor face, se asteaptă căderea de la sine a guvernului de la Kiev. Ce se joacă acum? Se joacă Siria. Din Siria se trece în Irak, din Irak până în Teheran e un pas (...) Faptul că Rusia s-a dus în Siria nu este întâmplător. Intervenţia lui Putin în Siria nu a făcut decât să unească grupurile care luptă împotriva lui Assad", a explicat gen. Alexandru Grumaz la Realitatea TV.