MENIU

Dreptul la viață, SUSPENDAT în timpul stării de urgență? Avocatul Poporului s-a autosesizat

Avocatul Poporului (AP) s-a sesizat din oficiu privind posibila încălcare a dreptului la viaţă şi la integritate fizică şi psihică, a dreptului la ocrotirea sănătăţii şi cere clarificări privind noţiunea de urgenţă medicală dintr-un ordin al comandantului acţiunii, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat.

"Instituţia Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu privind posibila încălcare a prevederilor art. 22 din Constituţie - dreptul la viaţă şi integritate fizică şi psihică şi a art. 34 - dreptul la ocrotirea sănătăţii", potrivit unor solicitări către ministrul de Interne, Marcel Vela, şi ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, postate, vineri, pe site-ul AP

"Vă solicităm să ne oferiţi clarificări în ceea ce priveşte conţinutul Ordinului 74553/2020, mai exact interpretarea noţiunii de urgenţe medicale, în condiţiile în care aceasta ridică semne de întrebare atât pentru medici, cât şi pentru pacienţi (...). Vă solicităm: să reveniţi asupra ordinului respectiv, în condiţiile în care şi incertitudinea cu privire la noţiunea despre ce este urgent şi ceea ce nu e urgent sau ce e reprogramabil sau nu poate conduce la mai multe pierderi de vieţi omeneşti decât în cazul COVID-19; să permiteţi managerilor, şefilor de secţie, precum şi medicilor care efectuează gărzi în spitale să nu refuze a oferi tratament pacienţilor care vin în spitale, pe motiv că nu există confirmarea sau infirmarea faptului că sunt pozitivi sau negativi COVID-19; să vă asiguraţi că toate unităţile sanitare au dotarea necesară pentru protecţia personalului medical", se arată în solicitare.

Mai multe articole despre:
avocatul poporului