Dragnea, autorul legii care i-a enervat pe americani, s-a întâlnit cu secretarul SUA pentru Energie
Secretarul american al energiei, Rick Perry, care a participat la Summitul Inițiativa celor Trei Mări de la Bucureşti a avut o întrevedere de jumătate de oră cu liderul de facto al alianței de guvernare, Liviu Dragnea. Americanii sunt deranjați de modul discreționar în care Dragnea a schimbat pe ultima sută de metri "legea offshore", cea care reglementează condițiile în care se pot extrage gazele din Marea Neagră.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a avut, marţi, o întrevedere cu secretarul pentru Energie al Statelor Unite ale Americii, Rick Perry. Oficialul american a venit însoţit de o delegaţie şi de ambasadorul SUA în România, Hans Klemm.
Întâlnirea s-a desfăşurat în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor şi a durat aproximativ o jumătate a oră.
Discuţiile vin la o săptămână după ce Liviu Dragnea a fost vizitat de şefii OMV şi Exxon Mobile, care i-au transmis că vor vedea forma finală a legii offshore şi apoi vor lua o decizie dacă vor continua investiţiile, liderul PSD spunând că puterea nu renunţă la forma actuală a legii.
Anterior, secretarul pentru Energie al Statelor Unite ale Americii a fost primit de preşedintele Klaus Iohannis.
Oficialul american a participat la Summitul Iniţiativei celor Trei Mări şi a susţinut o declaraţie de presă alături de preşedintele Klaus Iohannis, preşedinta Croaţiei, Kolinda Grabar-Kitarovic, şi de premierul Republicii Polone, Mateusz Morawiecki.
Pe 9 iulie, Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul care stabileşte măsuri pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră, cu 175 de voturi pentru, 30 împotrivă şi 30 de abţineri. Iniţiativa legislativă adoptată de deputați reglementează modul de implementare a operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri referitoare la perimetre petroliere off-shore.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a anunţat înainte ca deputaţii să voteze iniţiativa, că proiectul de lege a suferit modificări în comisie, astfel că nu va fi adoptat în forma adoptată deja de Senat. Printre modificările adoptate de comisie şi preluate de Camera Deputaţilor se numără şi cea referitoare la producţia de gaze care va fi tranzacţionată pe piaţa din România, care a crescut la jumătate, în loc de 30% cum era prevăzut iniţial. De asemenea, o altă modificare adusă de comisie şi adoptată de Camera Deputaţilor, se referă la introducerea sumelor încasate din revedențe și impozite suplimentare, care vor alimenta fondul special creat prin ordonanța parteneriatului public-privat.
Preşedintele Klaus Iohannis a retrimis, pe 2 august, Parlamentului, spre reexaminare, legea care reglementează măsurile de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră. Decizia vine după critici dure ale ambasadorului SUA, Hans Klemm, la adresa actului normativ.