Dragele mele sau dragile mele? Răspunsul s-ar putea să vă surprindă
Desi cei mai multi folosesc frecvent prima forma, normele lingvistice stabilesc ca a doua varianta este de fapt cea corecta. Iata si explicatiile.
Potrivit normelor academice in vigoare (stabilite prin Dictionarul ortografic, ortoepic si morfologic al limbii romane - DOOM2), adjectivul “drag” are ca forma feminina cuvantul “draga” (baiat drag – fata draga), scrie avocatnet.ro. La plural, forma “draga” devine “dragi”, nu “drage” (colega draga, colege dragi).
Asadar, corect este sa spunem dragile mele colege, iar nu dragele mele colege. Incercand sa justifice forma “dragele” folosita frecvent de vorbitorii limbii romane, lingvista Mioara Avram explica in lucrarea “Probleme ale exprimarii corecte”, aparuta in 1987 la Editura Academiei:
„Hipercorectitudinea ne intampina frecvent la pluralul feminin al adjectivului drag: d r a g e l e mele prietene [subl. aut.] si, substantivat, d r a g e l e mele [subl. aut.], in loc de d r a g i l e mele [subl. aut.]. Probabil ca vorbitorii care spun si scriu dragele se gandesc sa marcheze genul feminin, uitand ca forma nearticulata este dragi pentru toate genurile [s.n. R.P.] si ca formele articulate de nominativ-acuzativ diferentiaza genul prin articol:dragii masculin, dragile feminin si neutru, ca mici – micii, micile sau lungi – lungii, lungile; forma articulata de genitiv-dativ plural este aceeasi pentru toate genurile, dragilor (deci nu dragelor la feminin) [s.n. R.P.], iarasi la fel ca la micilor, lungilor etc.”.
Atentie! Potrivit DOOM2, forma ”draga” se foloseste in adresare atat pentru feminin, cat si pentru feminin. Asadar este corect sa spunem si ”draga Andrei”, si ”draga Raluca”.