Ce este, de fapt, dragaveiul, planta pe care multă lume o confundă cu ștevia
Deşi multă lume crede că ștevia sau dragaveiul sunt două denumiri ale aceleeași plante, acestea sunt de fapt diferite, deși fac parte din aceeași familie. Ambele sunt comestibile și ai efecte uimitoare asupra organismului, cu toate că în Oltenia se spune că ștevia se dă la porci, iar pentru mâncare se preferă dragaveiul.
Dragaveiul sau ştevia creaţă (Rumex crispus) este una din plantele medicinale foarte bune pentru sânge şi ficat.
Dragaveiul fortifică ficatul şi stimulează funcţia hepatică. De asemenea, susţine producţia de secreţie biliară şi Măreşte capacitatea de transport a oxigenului de către globulele roşii.
Dragaveiul are un bogat conţinut de fier, fiind astfel recomandat în anemii şi valori scăzute ale hemoglobinei.
Este un important constructor al sângelui şi excelent purificator limfatic. În plus, dragaveiul fortifică splină şi contribuie la purificarea sângelui. Dragaveiul are efect fortifiant asupra întregului organism.
Ștevia (Rumex patientia) este o plantă specifică bucătăriei est europene, consumată mai ales primăvara, când frunzele sunt tinere și când acidul oxalic se găsește în cantități mai mici în plantă, responsabil de formarea pietrelor la rinichi, potrivit unor informații.
În bucătăria noastră tradițională, se folosesc frunzele tinere mai ales în ciorbe, în plăcinte, omlete, ca foi pentru sarmale sau înnăbușite asemeni spanacului. Ele pot fi consumate crude, în salate sau pot fi conservate prin uscare, congelare, sau puse la borcan cu sare și adăugate ulterior la diferite mâncăruri.
Preparatele din ștevie, în forma lor naturală, nefiartă, au proprietăți depurative, diuretice, tonice. Consumul de ștevie este indicat, cu precădere, în lunile de primăvară, pentru detoxifierea organismului. Prin proprietățile sale depurative, ștevia curăță organismul de toxinele adunate în decursul iernii.
Ștevia contribuie și la accelerarea proceselor de mineralizare, de reechilibrare a organismului, în trecut fiind considerată și un antiscorbutic important. Capacitatea șteviei de a combate scorbutul trebuie luată în seamă și în ziua de azi.
Consumul de ștevie stimulează energia mentală și fizică, fiind totodată o barieră împotriva bacteriilor care provoacă cariile dentare. Aceste calități sunt susținute de cercetări și studii științifice. Este o plantă care ne ajută să eliminăm lichidul de prisos din corp, ne scapă de oboseala minții și a trupului. Este recomandată și în restabilirea echilibrelor gastrice, fiind alcalinizantă.