MENIU

Dr. Adrian Marinescu: Omicron ar putea să aducă mai puține probleme decât în valul 4

Sursa foto: Pixabay

Medicul infecționist Adrian Marinescu, director medical Institutul „Matei Balș” din București, a precizat că varianta Omicron ar putea să aducă mai puține probleme decât în valul 4. Pe de altă parte, medicul avertizează că primele luni ale anului 2022 nu vor fi deloc simple.

„De îngrijorat putem să o facem, dar nu vom intra în panică. Dacă intrăm în panică, nu rezolvăm nimic. Varianta Omicron ar putea să aducă mai puține probleme decât în valul 4. Anul 2022 va fi un an de echilibru și va face trecerea către perioada de conviețuire, iar Omicron ar putea începe această perioadă de conviețuire. A nu se înțelege că nu vor mai fi cazuri grave. Primele luni ale anului 2022 nu vor fi deloc simple.

E mult prea devreme pentru a trage o concluzie. Ce am văzut în Africa de Sud e o simptomatologie pentru formele ușoare. Simptomele existau și la Delta. Probabil că în lunile următoare, dacă Omicron va fi predominantă, vor fi unele diferențe. Luând în calcul că am avut un număr mare de infecții cu Omicron, faptul că există un singur deces nu ne îngrijorează. Nu va fi singurul deces. Vor exista și cazuri severe. Trebuie să vedem care va fi procentul de cazuri severe din totalul îmbolnăvirilor”, a precizat medicul pentru hotnews.ro.

Dr. Adrian Marinescu: Secvențierea e cea care confirmă foarte clar că e vorba de Omicron

În ceea ce privește tratamentul, dr. Adrian Marinescu a transmis că secvențierea e cea care confirmă că e vorba de tulpina Omicron.

„Secvențierea e cea care confirmă foarte clar că e vorba de Omicron, dar screeningul este extrem de important în această perioadă. Screeningul te orientează și mergi la secvențiere când există o posibilitate mare să nu fie vorba de varianta Delta. Screeningul e etapa premergătoare care merge mult mai rapid. Nu avem date și nu avem alte terapii care să fie diferite. Deocamdată sunt aceleași terapii, vom vedea cât de mult vor face ele față în contextul în care vom avea multe infecții cu Omicron.

Putem să vorbim de update-uri, dar nu le avem astăzi sau mâine și atunci ne vom baza pe ce avem acum. În medicină în general, infecțiile virale au pus mai multe probleme din cauză că sunt mai imprevizibile. Dacă vorbim de o pandemie, de un număr mare de infecții, e clar că evoluția e imprevizibilă: mutațiile, variantele virale. Abordarea pare că e simplă, dar nu e deloc simplă pentru că trebuie făcută într-un timp foarte scurt. Cred că s-au făcut pași, tot ce s-a facut în ultima perioadă”, a afirmat medicul.

Dr. Adrian Marinescu: Deocamdată, vaccinarea este soluția pe care o am la îndemână

Specialistul a mai declarat că vaccinarea este, deocamdată, soluția pe care o avem la îndemână: „Nu există o variantă nouă de vaccin și nici nu va exista în următoarele luni. Ne putem baza pe ce s-a întâmplat în Africa de Sud. Deocamdată, vaccinarea este soluția pe care o am la îndemână. Ce va fi ulterior va putea duce la niște modificări. Sperăm că vom avea un vaccin updatat, după luna februarie-martie”.

În plus, medicul a făcut câteva recomandări pentru a traversa mai ușor această perioadă.

„Cel mai important e să ne salvăm viața. Să ne prezentăm la spital cât de repede putem. Să avem încredere în medici. Să ne testăm ori de câte ori putem: teste rapide, PCR. Să nu ne punem problema că nu trebuie să ajung la spital. Trebuie să ajung când e nevoie. Să ne vaccinăm. Să facem diferența între fake news și ce înseamnă informații credibile. Normalitatea va fi normalitatea de după pandemie”, a conchis Adrian Marinescu.

Mai multe articole despre:
Adrian Marinescu omicron covid pandemie