MENIU

Două profesoare, acuzate de colectă la Colegiul Kiriţescu; părinţii spun că ei au avut iniţiativa

Două profesoare de la Colegiul Kiriţescu din Capitală au fost acuzate de colectă respectiv de a fi pretins schimbarea băncilor de la clasă

Două profesoare de la Colegiul Kiriţescu din Capitală au fost acuzate de colectă respectiv de a fi pretins schimbarea băncilor de la clasă, însă părinţii spun că ei au avut iniţiativa să strângă bani pentru mobilier şi alte bunuri, au declarat pentru MEDIAFAX surse apropiate anchetei.

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a declanşat, luni, verificări la Şcoala Gimnazială "Sfântul Andrei", Liceul Teoretic "Nicolae Iorga" şi Colegiul Economic "Costin C. Kiriţescu", după ce a primit sesizări privind colecte de bani.

În cazul Colegiului Economic, au fost două situaţii: sesizarea mamei unui unui elev din clasa a VI-a care reclama că diriginta ar fi pretins bani pentru cadouri, bănci, paznici, auxiliare şi pentru femeia de serviciu şi o înregistrare a unei eleve de liceu care a transmis presei o înregistrare cu o profesoară de la clasă care le spunea elevilor că, dacă nu vor fi de acord cu schimbarea mobilierului, vor rămâne cu "jegul de bănci" pe care îl au, după cum au precizat, pentru MEDIAFAX, surse apropiate anchetei.

Mama elevului din clasa a VI-a a depus la ISMB o "plângere penală".

O echipă de cerectare a ISMB a analizat timp de trei zile sesizările privind cele două cadre didactice de la Kiriţescu.
După cele trei zile de cercetări, în care au avut loc discuţii cu profesorii, cu comitetul de părinţi al şcolii şi comitetele de părinţi de la cele două clase implicate şi au fost împărţite chestionare, comisia a ajuns la concluzia că în sesizări sunt date rupte din context.

Astfel, la clasa a VI-a, comitetul de părinţi a strâns bani şi a cumpărat mobilierul, iar clasa este una model pe şcolă. Informaţia potrivit căreia diriginta de la clasa a VI-a ar fi pretins bani nu a fost confirmată de nimeni. Părinţii recunsoc faptul că au strâns bani pentru mobilier, dar comitetul s-a ocupat de această acţiune. În plus, din declaraţiile părinţilor rezultă că diriginta nu primea cadouri.

Totodată, niciun părinte şi nici profesorii nu a confirmat că această dirigintă ar fi pretins bani pentru achiziţia unor culegeri.

Pe de altă parte, din declaraţiile unei profesoare de religie reiese că tatăl copilului a cărui mamă a făcut plângerea a fost la şcoală şi a rostit, pe hol, cuvinte violente la adresa dirigintei pentru că i-a dat copilului lui nota 3. Diriginta a făcut plângere penală pentru că a fost agresată de prăinte, au mai arătat sursele citate.

În cel de-al doilea caz, în care o profesoară apare într-o înregistrare spunându-le elevilor că, dacă nu vor fi de acord cu schimbarea băncilor, vor rămâne cu "jegul acesta de bănci", ancheta a relevat că iniţiativa de a strânge bani pentru a schimba mobilierul a aparţinut comitetului de părinţi ai acestei clase, în anul şcolar 2012 - 2013. Părinţii au contactat o firmă cu care nu s-au înţeles asupra preţului şi au renunţat la schimbarea mobilierului.

Înregistrarea cu profesoara a fost făcută de o elevă de la clasă şi transmisă presei.

În consiliul de administraţie al şcolii, un profesor a amintit că, pentru această elevă, se propusese nota 3 la purtate în anul şcolar 2012 - 2013, pentru comportamentul neadecvat pe care l-a avut în faţa consililui profesoral unde fusese invitată.

Consiliul de administraţie al ISMB va decide, vineri, sancţiunile administrative ce pot fi date unităţii de învăţământ.
Totodată Cosniliul de Administraţie al Colegiul Economic "Costin C. Kiriţescu" va face propria anchetă care va analiza atitudinea celor două cadre didactice reclamate.

Sesizările privind Şcoala Gimnazială "Sfântul Andrei" şi Liceul Teoretic "Nicolae Iorga" nu s-au confirmat, au mai declarat pentru MEDIAFAX sursele citate.