MENIU

Două austriece au pus mâna ilegal pe masivul Retezat - Retrocedări controversate pentru suprafețe uriașe de teren

Două austriece au pus mâna ilegal pe masivul Retezat

Cazul retrocedării controversate a Masivului Retezat a luat sfârșit. După 13 ani de la începerea procesului, magistrații au decis, definitiv, că retrocedările unor suprafețe uriașe de teren din Retezat, către presupusele moștenitoare ale familiei Kendeffy, au fost făcute ilegal. Maria Kendeffy și fiica sa, ambele cetățene austriece, care nu au locuit niciodată în România, au obținut pe nedrept, în 2006, titluri de proprietate pentru peste 10 mii de hectare în masivul Retezat.

Tribunalul Hunedoara a publicat motivarea sentinței definitive din 10 noiembrie, prin care, după 13 ani de la începerea procesului, magistrații au decis, definitiv, că retrocedările unor suprafețe uriașe de teren din Retezat, către presupusele moștenitoare ale familiei Kendeffy, au fost făcute ilegal.

Maria Kendeffy (decedată în 2016, la 96 de ani) și fiica sa Elisabeta Pongracz, ambele cetățene austriece care nu au locuit niciodată în România, au obținut nelegal, în 2006, titluri de proprietate pentru peste 10.000 de hectare în masivul Retezat, potrivit deciziei Tribunalul Hunedoara, luată la capătul unui proces început la Judecătoria Hațeg în 2009 și finalizat după 13 ani.

În 6 decembrie 2006, Comisia Judeţeană pentru Stabilirea Drepturilor de Proprietate Asupra Terenurilor, constituită în baza unui ordin al Prefectului, a emis trei titluri de proprietate pe numele celor două solicitante, cu domiciliile în Viena, după ce a stabilit că familia Kendeffy a deţinut proprietăţile solicitate în Retezat.

Solicitările de despăgubire au fost depuse începând din luna noiembrie a anului 2005, pentru terenuri identificate pe raza localităților Petrila, Pui, Sarmizegetusa, Râu de Mori, Sântamaria Orlea. La un an de la depunerea cererilor, peste 10.000 de hectare de păşuni, păduri, goluri alpine, inclusiv terenurile pe care se află lacuri glaciare din Parcul Naţional Retezat şi rezervaţia ştiinţifică Gemenele, notează adevărul.ro.

 
 
Mai multe articole despre:
retezat retrocedare proprietate