MENIU

Inspecţia Judiciară, sesizată după declaraţiile lui Ponta şi Băsescu în dosarele Lukoil și Microsoft

Vicepreședintele CSM, Gheorghe Muscalu, a confirmat, joi, că Inspecția Judiciară va fi sesizată în cazul declarațiilor făcute de Victor Ponta, pe marginea sechestrului pus de procurori asupra activelor Lukoil, și de Traian Băsescu, privind dosarul Microsoft. Procurorul Gheorghe Muscalu a ținut să precizeze că mijloacele de apărare de care CSM dispune sunt restrânse, însă a subliniat că nu se poate transforma ”într-un sistem polițienesc”, de aceea, ”justiția trebuie să fie lăsată să facă dreptate”.

De asemenea, membrii plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au votat și propunerea de sesizare a Inspecţiei Judiciare cu privire la afirmaţiile despre justiţie, făcute de senatorul Varujan Vosganian. Inspecţia Judiciară urmează să analizeze afirmaţiile şi să prezinte concluziile într-un singur raport, privind apărarea independenţei justiţiei, care va fi prezentat plenului CSM, potrivit Mediafax.

”Nu apărăm independența lui Tiberiu Nițu, ci a instituției procurorului general. Toți judecătorii si procurorii au apreciat că, indiferent de poziția unui judecător sau procuror, CSM trebuie să reacționeze. (...) CSM poate să dea un comunicat, și cred că, în urmă cu o lună de zile, am mai spus acest lucru, mijloacele pe care le are la îndemână sunt restrânse, nici nu ne putem transforma într-un sistem polițienesc. Cred că reacția societății a fost foarte clară, am sesizat CNA, care a răspuns pozitiv solicitărilor noastre, a aplicat sancțiuni și cred că, în ianuarie și august, persoanele care au fost vizate de sesizările noastre, au ieșit și au spus public că regretă și au adus motivații. (...) Societatea trebuie să înțeleagă faptul că nicio putere nu e deasupra legii și că justiția trebuie să fie lăsată să facă dreptate”, a explicat Gheorghe Muscalu.

Atât declaratiile lui Victor Ponta, cât și decizia ulterioară a procurorilor de ridicare parțială a sechestrului au determinat reacții politice, dar și reacția CSM, care a analizat dacă a fost afectată independența procurorului de caz.

În ceea ce îl privește pe șeful statului, Horațiu Dumbravă a declarat că Inspecția Judiciară ar trebui sesizată pentru că Traian Băsescu ar fi devoalat informații, din dosarul Microsoft, în cadrul unei dezbateri publice. În consecință, afirmă judecătorul, este necesar un avertisment ferm, din partea CSM, la adresa tuturor politicienilor care își permit fie să pună, în discuție, o decizie a procurorilor, fie să ofere informații secrete dintr-un dosar, care se află în plină anchetare la DNA, relatează Realitatea TV.

În cazul afirmaţiilor lui Varujan Vosganian, procurorul Gheorghe Muscalu a declarat că, din ipostaza de om politic, de parlamentar, ”nu poţi să vii să spui că meseria de procuror este ceva jos de tot şi că tot ce este rău în această societate se întâmplă din cauza unui procuror”.

"Având în vedere solicitările unor reprezentanţi ai mass media cu privire la poziţia Consiliului Superior al Magistraturii faţă de declaraţiile publice ale Premierului României din data de 6 octombrie 2014, Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media este abilitat să aducă la cunoştinţa publicului faptul că aceste aspecte vor fi puse în discuţie în şedinţa Plenului CSM din data de 9 octombrie 2014, urmând a se lua o hotărâre cu privire la necesitatea sesizării Inspecţiei Judiciare asupra unei eventuale atingeri adusă independenţei procurorului de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti în efectuarea urmăririi penale în dosarul Lukoil.", se preciza într-un comunicat de presă, postat pe site-ul CSM.

În ciuda informațiilor vehiculate în presă, Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Ploiești a susținut că decizia aparține procurorului și că n-a fost influențat politic.

"În contextul creat, în ultimele zile, în care o parte a presei a lansat afirmații ce nu corespund realității și care sunt de natura să arunce în derizoriu munca procurorului și să afecteze imaginea de ansamblu, a activității Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, ne simțim datori să precizam următoarele aspecte în legătură cu dosarul nr. 254/P/2014: procurorii nu au ridicat în totalitate măsurile asiguratorii, ci le-au extins asupra altor bunuri, astfel încât să fie garantată în perspectiva acoperirea prejudiciului; ridicarea sechestrului asupra contului a fost parțială și a avut la bază dorința de a nu afecta salariații S.C. Petrotel Lukoil SA Ploiesti; pe de altă parte s-a urmărit să se permită continuarea activității societății, astfel încât o parte a profitului obținut să fie consemnat, pentru acoperirea prejudiciului; - aceste demersuri au rezultat ca fiind necesare din discuțiile purtate cu reprezentanții societății cercetate și nu urmare unor declarații cu caracter public, făcute de persoane din spațiul politic; - în cursul acestor discutii desfășurate, în limitele și în condițiile legii, au fost identificate modalități alternative de instituire a măsurilor asiguratorii, care sa evite consecințe sociale și economice nedorite", se arată în comunicatul Parchetului.

Dincolo de această decizie, care urmează să fie luată de magistrați, joi, ruşii de la Lukoil au dat un ultimatum procurorilor ca până, vineri, să ridice sechestrul pe bunurile companiei, ameninţând că închid rafinăria Petrotel Ploişti şi că lasă pe drumuri 2500 de angajaţi.

"Ar fi păcat să trebuiască să oprim rafinăria. Am investit mulţi bani aici", a spus Nekrasov, în cadrul unei întâlniri cu presa.

Luni, premierul, Victor Ponta, declara despre dosarul Lukoil, că procurorul este suveran şi independent în cercetarea cazului, însă că Executivul speră într-o soluţie legală care să permită sancţionarea persoanelor vinovate şi recuperarea prejudiciului, dar şi continuarea normală a activităţii şi plata salariilor către angajaţi, potrivit Mediafax. Ponta a făcut referire şi la sechestrul asupra unor bunuri ale companiei, comentând: "Bănuiesc că cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conductele în Rusia sau nu ştiu unde şi nici rafinăria nu o mutau mâine din România".

 

 

 

 

Mai multe articole despre:
declaraţii Victor Ponta procurori CSM Lukoil presiune