Dosarul „Fraudă la Partida Romilor". Deputatul Nicolae Păun scapă definitiv de control judiciar
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, marţi, definitiv, ca deputatul Nicolae Păun să fie cercetat în libertate, desfiinţând astfel controlul judiciar în dosarul în care este acuzat de deturnare de fonduri europene destinate integrării sociale a persoanelor de etnie romă.
Pe 20 iulie 2016, deputaţii Nicolae Păun şi Mădălin Voicu au fost trimişi în judecată de procurorii DNA, în dosarul „Partida Romilor”, pentru că fondurile europene pentru două programe privind integrarea romilor au fost folosite în alte scopuri decât cele declarate, inclusiv în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2012, au arătat procurorii în rechizitoriu. În acelaşi dosar mai sunt judecaţi fostul şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Gelu Diaconu şi fostul vicepreşedinte ANAF, Mihai Gogancea - Vătăşoiu, acuzaţi de abuz în serviciu.
Nicolae Păun, deputat şi preşedinte al Asociaţiei Partida Romilor „Pro Europa”, a fost trimis în judecată pentru folosire cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor UE, spălare de bani, cumpărare de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată, efectuare de operaţiuni financiare, incompatibile cu funcţia, folosire, cu rea-credinţă, a bunurilor sau creditului societăţii în folos propriu.
Deputatul Mădălin Voicu este judecat pentru trafic de influenţă, fals in declaraţii, spălare de bani şi folosirea influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.
Fostul şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Gelu Diaconu, şi fostul vicepreşedinte ANAF Mihai Gogancea-Vătăşoiu au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu, potrivit news.ro.
Anchetatorii au trimis în judecată şi societatea Niky Scorpion Alcom SRL, societate în spatele căreia s-ar afla Nicolae Păun, pentru spălare a banilor.
Procurorii DNA au trimis-o în judecată şi pe Florentina Rotaru, la data faptelor manager general al Asociaţiei Partida Romilor „Pro Europa”, pentru folosire cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor UE, spălare de bani, cumpărare de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată, cumpărare de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
În acelaşi dosar sunt judecaţi, în stare de libertate, soţia lui Mădălin Voicu, Carmen Olteanu, Vasilica Grigore, Valentin Pepenel, Gheorghe Ivan, la data faptelor manager al proiectului „Antreprenoriatul social, o şansă pentru comunităţile de romi”, Iulian Costel Paraschiv, la data faptelor manager al proiectului „Acces pe piaţa muncii, o şansa pentru tine”, Irina Valeria Mărgărit (fostă Radu), director economic al Asociaţiei Partida Romilor „Pro Europa”.
Acuzaţiile aduse de procurorii DNA sunt legate de derularea în perioada 2010 – 2013 a două proiecte cu finanţare din fonduri europene de către Asociaţia Partida Romilor: ”Antreprenoriatul social, o şansă pentru comunităţile de romi” şi ”Acces pe piaţa muncii – O şansă pentru tine”.
Din probele administrate a reieşit că obiectivele primului proiect nu au fost realizate, că majoritatea banilor destinaţi proiectului (77%) au fost folosiţi pentru plata salariilor angajaţilor, costurile cu personalul angrenat în implementarea proiectului au fost supraevaluate, la cursurile de pregătire organizate la două hoteluri din Sinaia au participat doar 163 de persoane existente în Registrul grupului ţintă format din 3.296 persoane.
Procurorii mai arată că, în perioada 2011-2015, Păun i-a plătit lunar lui Mădălin Voicu sume fixe în cuantum total de 217.300 lei şi a asigurat un salariu soţiei acestuia, cercetată în cauză, fără ca aceasta să fi avut vreo activitate în cadrul unuia dintre proiectele derulate de Partida Romilor.
Aceste foloase ar fi fost oferite pentru ca deputatul Mădălin Voicu să intervină la funcţionari şi demnitari, printre care şi fostul ministru al Finanţelor Eugen Orlando Teodorovici, ceea ce a avut ca rezultate validarea proiectelor cu finanţare europeană, promovarea unui proiect de lege privind amnistia contribuţiei de asigurări de sănătate pentru anumite categorii de persoane fizice şi neîncasarea, de către ANAF, a sumelor aferente deciziilor de impunere emise către persoanele angajate, în mod fictiv, în cadrul Partidei Romilor "Pro Europa", mai spun procurorii.
Anchetatorii au mai stabilit că, în contextul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 2012, Mădălin Voicu, în calitate de preşedinte de onoare al Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa, a solicitat si a obţinut, în numerar, de la reprezentanţii organizaţiei, suma de 100.000 lei.
La începutul lunii martie, procurorii DNA anunţau că a fost pus sechestru pe averile deputatului Nicolae Păun - până la concurenţa sumei de 30.470.708,72 de lei, deputatului PSD Mădălin Voicu - 411.541 de lei, Carmen Olteanu - 194.241 de lei, Gheorghe Ivan - 12.384.208,72 de lei, Vasilica Grigore - 676.255 de lei, Valentin Pepenel - 459.244 de lei, Iulian Costel Paraschiv - 14.866.500 de lei, Irina Valeria Radu - 27.250.708,72 de lei şi Florentina Rotaru - 27.250.708,72 de lei. De asemenea, procurorii anticorupţie au pus sechestru asigurător şi poprirre pe bunuri mobile şi imobile aflate în proprietatea societăţii Niky Scorpion Alcom SRL, până la concurenţa sumei de 3.220.000 de lei.