MENIU

DOSARE PENALE pentru ucidere din culpă în cazul deceselor din timpul furtunii din Vestul ţării

După ce opt oameni şi-au pierdut viaţa în urma furtunii de ieri, procurorii şi poliţiştii au început investigaţiile. 

Cinci oameni au murit în Timiş, după ce natura s-a dezlănţuit cu furie. În cazul celor decedaţi, poliţiştii timişeni au deschis, potrivit procedurii, dosare penale pentru ucidere din culpă. Oamenii legii încearcă să stabilească cine se face vinovat de moartea acestor oameni.

Dacă 4 dintre cei decedaţi au fost victimele unor copaci doborâţi de vântul năprasnic, cel de-al cincilea, un tânăr de 24 de ani, a murit după ce poarta de intrare în Timişoara, de pe Calea Lugojului, s-a frânt şi a căzut peste maşina în care acesta se află.

A fost nevoie de intervenţia unui echipaj de la descarcerare pentru a-l scoate pe şofer din autoturismul făcut zob sub bucăţile de metal.

Alte trei persoane au decedat în oraşul Buziaş. Este vorba despre o familie. Mama şi fiica au decedat pe loc, după ce un copac s-a prăbuşit peste ele, iar tatăl a decedat ulterior, la spital.

145 de victime după furtună 

Reamintim că opt persoane au murit și alte 137 au fost rănite în mai multe orașe din vestul țării, printre care Timișoara și Arad, după ce mai multe panouri publicitare și câțiva copaci smulși din rădăcini au căzut peste ele, în timpul unei furtuni puternice.  

Autorităţile s-au mobilizat în localităţile afectate de furtună. La Timișoara, oraşul cel mai afectat de furtuna de ieri, a ajuns în această dimineață ministrul de Interne, Carmen Dan. Apoi, ministrul se va deplasa la Arad. În urma vizitei se va face o evaluare a situaţiei victimelor, a pagubelor produse de furtună, precum şi a necesarului de reparaţii. 

1000 de pompieri, mobilizaţi

Peste 1.000 de pompieri cu 225 mijloace tehnice au acționat în sprijinul populației și administrațiilor publice locale din zonele în care s-au manifestat fenomene meteorologice periculoase. 

În ultimele 24 de ore, Administrația Națională de Meteorologie, a emis 38 avertizări/atenționări pentru fenomene meteo periculoase, de gen Now Casting, care anunțau _frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce local vor depăși la rafală viteza de 60 km/h și izolat 90 km/h care trecător vor lua aspect de vijelie, cantități de apă de 25-35 l/mp_. Toate informările privind producerea fenomenelor au fost transmise către autoritățile locale, în vederea dispunerii măsurilor preventive și operative care se impun.

212 localităţi, afectate: 137 de persoane au fost rănite şi opt persoane au murit 

În urma furtunilor de scurtă durată, dar de intensitate semnificativă, au fost semnalate efecte negative la nivelul a 212 localități din 15 județe (Alba, Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Caraș-Severin, Hunedoara, Harghita, Iași, Maramureș, Mureș, Suceava, Sălaj și Timiș).

Din cauza diferitelor obiecte sau a arborilor doborâți de vântul puternic, s-au înregistrat 145 victime, dintre care 8 persoane au decedat (AR-1, BN-2, TM-5) iar 137 de persoane au fost rănite (AB-6, AR-15, BH-35, BN-15, CJ-5, HD-1, MM-10, SJ-1, TM-49). Cele mai multe dintre persoanele rănite s-au deplasat la unitățile spitalicești cu mijloace proprii, după ce au fost lovite pe timpul furtunii.

240 de persoane salvate 

De asemenea, la nivel național au fost afectate 137 acoperișuri ale imobilelor și au fost doborâți de vânt peste 290 de arbori (pe carosabil, autoturisme sau imobile). fiind avariate 35 autoturisme.

Pompierii militari, sprijiniți de celelalte structuri ale MAI și de comitetele locale pentru situații de urgență au intervenit pentru salvarea a 204 persoane surprinse de condițiile meteo nefavorabile

Circulația rutieră a fost afectată temporar din cauza copacilor căzuți pe carosabil pe 18 drumuri, dintre care 12 drumuri naționale (DN1, DN6, DN7, DN13B, DN17C, DN18, DN18B, DN58, DN68, DN69, DN79, DN79A) și *6 drumuri județene* (DJ79B, DJ107P, DJ688, DJ764B, DJ79B, DJ708).

Trenuri blocate de furtuni 

Circulația feroviară a fost afectată pe un număr de 42 de tronsoane, ca urmare a fenomenelor meteorologice deosebit de violente, pe raza Regionalelor de cale ferată Timișoara, Cluj, Brașov și Iași.

Ca măsură de siguranță, în urma efectelor produse la nivelul clădirilor, s-a luat măsura suspendării cursurilor în data de 18 septembrie a.c. în 42 unităţi școlare din județele Arad (1), Bihor (18), Cluj (1) și Timiș (22).

Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică sunt afectate 568 de localități din 13 județe (BH, BN, CJ, MM, SM, SJ, AB, CV, HR, MS, SB, IS, SV), iar echipe tehnice acționează în teren pentru remedierea situației.