MENIU

Dorina Barcari, despre creșterea pensiilor cu 40%: "Nu ar fi un blocaj real, ci unul creat fals. Suntem condamnați la sărăcie"

Dorina Barcari, despre creșterea pensiilor cu 40%: "Nu ar fi un blocaj real, ci unul creat fals. Suntem condamnați la sărăcie"

Dorina Barcari, reprezentanta Asociatiei pentru Drepturile Pensionarilor din Romania, a abordat, astazi, in cadrul emisiunii „Romania in realitate”, moderate de jurnalistul Bogdan Muzgoci si difuzate pe realitatea.net, un spubiect delicat, si anume pe cel al maririi pensiilor cu 40%, asa cum prevede Legea pensiilor initiate de social-democrati in urma cu doi ani, precum si despre eliminarea pensiile speciale. Cu acest prilej, specialistul in problemele pensionarilor a afirmat ca discutiile legate de un posibil blocaj al economiei ca urmare a cresterii cu 40% a punctului de pensie sunt nefondate, in realitate nefiind vorba despre un blocaj real, "ci despre unul creat fals". 

"Nu ar fi un blocaj real, ci unul creat fals. Nu este cazul sa se incarce cu energie negativa cresterea pensiilor absolut necesara avand in vedere creseterile de preturi din ultimii ani. Va repet inca odata, pensiile din Romania sunt cele mia mici din Europa. Noi, pensionarii, nu mai avem nici energie de munca sa ne completam aceste posibilitati, multi nu mai au nicio alta sustinere pentru ca sunt singuri, si asta inseamna o candamnare la saracie", a afirmat Dorina Barcari.

Potrivit acesteia, cresterea pensiilor este normala si justificata: "Gaurile negre in economomia nationala nu sunt de la pensii. Plata pensiilor e scoasa in fata si e dirijata o aversiune fata de pensionari. Noi ne-am platit contibutiile la acele fonduri de pensii si trebuia sa beneficiem fara comentarii si complicatii. Fondurile nostre sociale au disparut fara explicatii".

Mai mult decat atat, ea sustine ca situatia actuala generata de cresterea preturilor afecteaza viata oamenilor, in general, si a aratat un fapt pe care il considera cel putin ingrijorator, si anume ca "rata natalititatii din a romanilor din strainat e mai mare decat cea a celor din tara". "In tara ta nu mai ai curaj sa ai copii", a aratat specialistul.

In ceea ce priveste situatia pensiilor speciale, Dorina Barcari a precizat ca nu exista vointa politica pentru a elimina aceste pensii, in ciuda discutiilor purtate pe marginea acestui subiect in ultimii ani de toate guvernele care s-au perindat la putere. 

„Pe timp de pace nu putem plati pensii si ne chinuim sa la marim pic cu pic cu toate ca preturile au crescut? Stiti ca pensiile speciale, in ultimii 5 ani zile, au cerut de 22 de ori? In ce consta democratia? Nu e vointa polititca. Eliminarea lor a fost doar o minciuna de campanie. Daca se voia, trebuiau modificate legea salarizarii si cea a pensiilor. Se pastreaza aceasta stare tocmai ca sa nu fie eliminate. Se poate, doar ca nu exista vointa politica”, a mai spus reprezentanta Asociatiei pentru Drepturile Pensionarilor din romania. 

Va reamintim ca proiectul de lege pentru aprobarea OUG 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020 se află în procedură de urgenţă în Parlament şi urmează să fie votat de plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului. Social-democratii si-au propus insa sa incerce s[ impună modificarea proiectul de rectificare bugetară privind majorarea pensiilor cu 40%. 

Mai multe articole despre:
dorina barcari pensii