MENIU

Dorin Iacob: Kovesi a creat aparența că România își promovează corect oamenii. Suntem găunoși și exportăm în UE. I-am păcălit

Laura-Codruța Kovesi, procuror-șef Parchetul European Foto: INQUAM/Octav Ganea

Analistul politic Dorin Iacob și avocatul Florin Durgheu au dezvăluit cele mai importante urmări pe care le are faptul că Laura Codruța Kovesi, șefă a Parchetului European, rămâne fără grad profesional de Parchet General, la Culisele statului paralel, cu Anca Alexandrescu.

Analistul politic Dorin Iacob a avertizat că problemele din legislația românească vor fi „exportate” la nivel european.

„Este simplu. Câștigând în primă instanță, a creat o aparență: că structurile din statul român își promovează corect oamenii. Aceasta aparență că ea este în regulă, dar că nu este prea populară în rândul politicienilor. Noi suntem găunoși. Și exportăm și la nivel european. I-am păcălit”, a declarat analistul politic Dorin Iacob, vineri seară, la Culisele statului paralel.

Avocatul Florin Durgheu a spus că „un procuror când e adus la un parchet automat capăta acel grad”, în legătură cu efectele deciziei ÎCCJ asupra mandatului lui Kovesi la Parchetul European (EPPO). 

Avocatul Toni Neacșu l-a contrazis însă, precizând că „nu capătă automat”.
„În regulament nu se prevede expres calitatea de vechime sau să fie procuror la cel mai înalt nivel, ci trebuie să dețină calitățile pentru a fi procuror cu cel mai înalt statut.

Nu s-a schimbat absolut nimic. Sistemul nostru este prost. (...) Așa a candidat în 2019, în calitate de procuror cu grad de procuror pe lângă Tribunal. Nu s-a modificat absolut nimic prin decizia de astăzi. Nu a câștigat ceea ce nu a avut niciodată.

La momentul când dna Kovesi a funcționat în funcții înalte, a fost numită legal, cu respectarea legislației românești. Astăzi nu a pierdut nimic, dar nu i s-a recunoscut un grad profesional. Ceilalți procurori îl obțin prin concurs”, a explicat avocatul Toni Neacșu, în exclusivitate, vineri seară, la Culisele statului paralel.

Avocatul Florin Durgheu a adăugat că, „potrivit regulamentului EPPO, procurorii care candidează trebuie să dețină în țările lor funcția echivalentă. Dacă nu să dețină funcția, ci doar calitățile, să fie isteață, ne lovim de situația potrivit căreia, fiind proaspăt revocată, nu putea să constate Parchetul European că nu corespunde”, vineri seară, la Culisele statului paralel, cu Anca Alexandrescu.