MENIU

DONATORI DE VIAŢĂ. Medicii de la "Marius Nasta" donează sânge pentru a-şi salva pacienţii

DONATORI DE VIAŢĂ. Medicii de la "Marius Nasta" donează sânge pentru a-şi salva pacienţii

Pacienţii care ajung zilele acestea în spitalele din România se pot considera norocoşi dacă sunt operaţi. În ultima vreme, donatorii de sânge abia mai trec pragul centrelor de transfuzie, aşa că medicii trebuie să decidă în fiecare zi cine intră în sala de operaţie şi cine mai aşteaptă. Criza de sânge este atât de mare acum încât unii bolnavi sunt nevoiţi să aştepte chiar şi patru săptămâni. Realitatea TV vă invită să vă întoarceţi faţa către cei aflaţi în suferinţă şi să deveniţi donatori de viaţă!

De pe patul de spital, acest bărbat se roagă pentru o minune. Acum o lună, a căzut de pe o scară şi s-a lovit la cap şi la picior. Şi, tot de atunci, aşteaptă să fie operat.

"N-am aici prieteni, în Bucureşti. Am prieteni la ţară. N-au cum să doneze", spune Dan Marcu. 

Pe lângă durerile fizice pe care trebuie să le îndure, pe Dan îl macină gândul că acasă i-au rămas părinţii, oameni bolnavi care depind de salariul lui. Dan Marcu are nevoie de două pungi de sânge pentru a-şi relua viaţa.

În secţia de Ortopedie şi traumatologie a Spitalului Floreasca, medicii sunt nevoiţi să amâne aproape jumătate din operaţii.

"Sunt un număr de... între 8 şi 10 operaţii pe săptămână care necesită sânge. Trei, patru tot se amână în fiecare săptămână", spune Dan Tănase, medic primar ortoped.

Cei mai mulţi dintre pacienţi aşteaptă câteva zile până sunt operaţi. Ei sunt cei norocoşi. Alţii sunt lăsaţi pe listele de aşteptare săptămâni întregi. Se întâmplă asta pentru că spitalul are nevoie zilnic de 40, 50 de pungi de sânge. Miercuri, unitatea medicală avea doar 30 de pungi.

Fiecare dintre noi poate să îi ajute pe pacienţii internaţi în spitale care nu pot fi operaţi pentru că nu există sânge suficient. La fiecare donare se recoltează 450 de ml, o cantitate care se reface în doar câteva zile.

Aceeaşi problemă este în toate spitalele.

Ca să rezolve o parte din deficit, medicii de la Institutul „Marius Nasta” donează sânge pentru pacienţii lor.

"Organizăm campanie de donat la 3 luni pentru angajaţii spitalului. Încercăm să devenim donatori fideli. Pe această cale, reuşim să îi ajutăm şi noi pe pacienţii noştri cât de mult posibil", spune Raluca Istrate, medic anestezist Institutul "Marius Nasta".

În ţara noastră, la fiecare 3 secunde o persoană are nevoie de sânge.