MENIU

Doliul URIAȘ! S-a stins din viață unul dintre cei mai apreciaţi promotori ai culturii tradiţionale şi meşteşugurilor populare românești

Victoria Berbecar, unul dintre cei mai apreciaţi promotori ai culturii tradiţionale şi meşteşugurilor populare, s-a stins din viaţă la vârsta de 78 de ani, potrivit unui anunț făcut, astăzi, de Centrul Culturii Tradiţionale Maramureş.

"S-a stins din viaţă una dintre cele mai cunoscute reprezentante a artei ţesutului din Maramureş, doamna preoteasă Victoria Berbecar din Botiza", anunță sursa citată.

Născută în anul 1944, în satul Ciceu Mihăieşti din judeţul Bistriţa-Năsăud, Victoria Berbecar a avut o importantă contribuţie în păstrarea autenticităţii şi revitalizării covorului maramureşean. De la mutarea în Botiza, în anul 1974, a pus în valoare meşteşugul tradiţional al ţesutului după tehnici vechi precum şi folosirea culorilor naturale.

În cei peste 50 de ani de activitate a participat la numeroase târguri şi expoziţii atât în ţară cât şi în străinătate, promovând constant covorul, scoarţa, din Botiza. "A fost un exemplu pentru comunitate, având un rol hotărâtor în iniţierea femeilor şi tinerilor în arta covoarelor tradiţionale", mai arată sursa citată.

Potrivit Centrului Culturii Tradiționale Maramureș, Victoria Berbecar a fost timp îndelungat preşedintele filialei judeţene ANTREC - Asociaţia Naţională pentru Turism Rural, Ecologic şi Cultural şi s-a implicat de -a lungul anilor în susţinerea şi promovarea turismului rural.