MENIU

Doliu în lumea filmului românesc. Un actor al „Generației de Aur” a părăsit scena

Unul dintre actorii emblematici ai cinematografiei românești, Ion Riţiu, a încetat din viață la vârsta de 74 de ani, lăsând în urmă o moștenire impresionantă în domeniul teatrului și filmului. Teatrul Național Târgu Mureș a confirmat tragicul eveniment miercuri, marcând o pierdere grea pentru cultura românească.

Cine a fost actorul Ion Riţiu

Născut pe 4 decembrie 1950 în Târnăveni, Ion Riţiu și-a început cariera la Teatrul Național Târgu Mureș în 1975, imediat după absolvirea Institutului de Artă Teatrală și Cinematografie din București. Pe parcursul unei cariere bogate, el a interpretat o varietate de roluri memorabile, atât pe scenă, cât și în fața camerelor de filmat.

Printre cele mai cunoscute roluri ale sale pe marele ecran se numără Puiu Faranga în "Ciuleandra" (1985), Rică Păsărin în "Duelul" (1981), Baiazid I în "Mircea" (1989), Căpitan de infanterie în "Noi, cei din linia întâi" (1986), Cavalerul cruciat Norbert în "Coroana de Foc" (1990) și Căpitanul Ionel Boeriu în "Punctul Zero" (1996), toate regizate de maestrul Sergiu Nicolaescu.

Pe lângă contribuțiile sale cinematografice remarcabile, Ion Riţiu a strălucit și în numeroase roluri de teatru, cum ar fi Ion al Glanetașului în "Ion", Contele Ștefan Illésházy în "Procesul Horia", Rosencrantz în "Hamlet", Lucentio în "Îmblânzirea Scorpiei", Andrei în "Ne naștem o singură dată", Octav Șoimu în "Ciuta", Cleonte în "Burghezul Gentilom", Orlando în "Cum vă place", Vlăduț în "Adolescenții", Melpomete în "Balconul" și Damis în "Tartuffe".

Viața impresionantă a lui Ion Rițiu

Teatrul Național Târgu Mureș a adus un omagiu profund actorului, descriindu-l drept un artist valoros care a adus onoare teatrului mureșean. "Odihnească-se în pace. Transmitem condoleanțe familiei îndoliate și tuturor celor care l-au cunoscut și l-au prețuit pe Ion Riţiu", a scris teatrul pe Facebook.

Ion Riţiu a fost recunoscut și ca Cetățean de Onoare al Municipiului Târgu Mureș, un titlu conferit în semn de apreciere pentru contribuția sa la cultura și arta românească.

                                     Ion Rițiu a murit / Sursa foto - Arhivă

Informații despre slujba de înmormântare urmează să fie comunicate de familia Riţiu, iar moștenirea sa va rămâne vie în inimile celor care au apreciat talentul său remarcabil.