Doliu în lumea academică din România. A murit o marcantă personalitate a chimiei de la noi din țară
Academia Română anunță, cu profundă tristețe, stingerea din viață, joi, a profesorului academician Bogdan C. Simionescu personalitate marcantă a chimiei românești și internaționale.
„Odată cu plecarea dintre noi a academician Bogdan C. Simionescu, membrii Academiei Române regretă pierderea unui coleg, a unui specialist și a unui mentor. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, transmite forul academic.
Născut la 16 martie 1948, că fiu al unui mare chimist român, Cristofor Simionescu, de care a fost foarte atașat spiritual și profesional, i-a continuat misiunea, pe care a împlinit-o la nivel de excelență. Absolvent meritoriu al Facultății de Chimie Industrială din Institutul Politehnic Iași, în anul 1971, rămâne la catedră încă din anul absolvirii. La scurtă vreme, în 1975, obține doctoratul la Universitatea Catolică din Louvain, Belgia.
Cu evidență vocație pedagogică, apreciat și iubit de studenți, a fost timp de câteva decenii profesor de Știință polimerilor, în Departamentul Polimeri naturali și sintetici din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași. A fost șeful Catedrei de macromolecule, la aceeași universitate (1996 – 2003) și profesor asociat al Universității „Politehnică” din București (1994 – 2006). Conducător de doctorat la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași și la Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” din Iași a îndrumat peste 45 de doctori în chimie.
A predat că profesor invitat la reputate universități din lume: Kyoto, Mulhouse, Montpellier 2, Angers, Rouen, Școală Națională Superioară de Mine din Paris, Dunkerque, Freiburg, Centrul de Cercetări în Chimia Polimerilor, Zabrze – Polonia.
Domeniile predilecte de activitate și de cercetare au fost chimia compușilor macromoleculari; fizică polimerilor; tehnologia compușilor macromoleculari; tiopolimeri; bazele fizico-chimice ale polimerilor naturali și sintetici; biopolimeri și materiale inteligente; polimeri biologic activi.
În 1985, Academia Română i-a acordat un prestigios premiu pentru seria de lucrări în domeniul polimerizării induse în plasmă și soluțiilor de polimeri cu mase moleculare foarte mari.
Academicianul Bogdan C. Simionescu a fost cercetător științific în cadrul Institutului de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” din Iași, pe care l-a condus în calitate de director în perioada 2000 – 2014. Sub conducerea să, institutul a dezvoltat o efervescentă colaborare științifică cu instituții și personalități ale chimiei din întreagă lume, obținând titlu de excelență în cercetare la nivel european.
Activitatea să științifică se reflectă în cele peste 400 de lucrări, dintre care peste 350 publicate în reviste internaționale, în cărți și capitole tipărite la prestigioase edituri din străinătate, brevete, precum și în cele peste 300 de conferințe invitate susținute în Europa, SUA, Canada, Japonia.
Pentru performanță științifică și pedagogică, precum și pentru implicarea în viață socială, academicianul Bogdan C. Simionescu a primit o serie de medalii și distincții: Medalia „Nihil sine Deo a Casei Regale a României”, Medalia „Dimitrie Cantemir” a Academiei de Științe a Moldovei, Medalia de onoare „Prieten al Comunităților Evreiești din România”. A fost Doctor Honoris Causa al universităților „Politehnică” din București, „Vasile Goldiș” din Arad, „Dunărea de Jos” din Galați și Cetățean de onoare al Municipiului Iași și al comunei Dumbrăveni din județul Suceava.
A fost decorat de Președinția României în anul 2015 cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler.
În anul 2000 este ales membru corespondent al Academiei, iar în anul 2009 membru titular. Profund atașat Academiei Române, a fost vicepreședinte al instituției două mandate (2014 – 2022), președinte al Filialei Iași a Academiei Române (2012 – 2014), președinte al Școlii Doctorale a Academiei Române (2014 – 2022).