MENIU

Doi părinți români riscă închisoarea după ce și-au retras copiii de la școală și i-au pus să studieze online la o academie din SUA

Doi părinți din Oradea se confruntă cu posibile pedepse cu închisoarea după ce au ales să-și retragă copiii din sistemul de învățământ românesc și să îi înscrie la o academie online din Statele Unite. Considerând că astfel le oferă cea mai bună educație, aceștia nu au anticipat consecințele legale ale deciziei lor.

Ce decizie a luat familia din Oradea

Părinții, Estera și soțul său, au decis să își retragă copiii, Daria și Dominic, de la Liceul German Friedrich Schiller din Oradea și să îi înscrie într-un program de homeschooling oferit de o academie americană. Cei doi copii au terminat deja al doilea an de studii acasă, conform acestui sistem educațional alternativ.

Mama copiilor, Estera Cornean, a descris cum metodele de învățare diferă semnificativ de cele tradiționale. De exemplu, lecțiile despre fracții au fost predate folosind o pizza, ceea ce a transformat o materie considerată dificilă într-o activitate practică și interactivă.

„Diferă foarte mult. În sensul că atunci când copiii au învățat despre fracţii, doamna a intrat în sală cu o pizza. Şi aşa au învăţat copiii despre fracţii, care pentru mine au fost spaima orelor de matematică", spune Estera Cornean, mama copiilor, conform observatornews.ro.

Reacția autorităților din România

Decizia părinților a atras atenția autorităților după ce directoarea Liceului German a raportat poliției că micuții nu mai frecventează cursurile. În România, homeschoolingul nu este legal, iar unitățile de învățământ care oferă această formă de educație nu sunt autorizate sau acreditate de stat.

Inspectorul general Horia Abrudan de la ISJ Bihor a explicat că, având în vedere lipsa de recunoaștere a acestor unități educaționale în România, părinții sunt acuzați că le-au împiedicat accesul copiilor la educația obligatorie.

„Având în vedere că unitățile de învățământ care practică această formă de învățământ nu sunt autorizate sau acreditate şi practic nu sunt cuprinse în sistemul naţional nu sunt recunoscute în România", spune Horia Abrudan, inspector general ISJ Bihor.

Dacă vor fi găsiți vinovați, părinții ar putea ajunge în spatele gratiilor, sub acuzația că au încălcat legislația privind educația obligatorie în România.