MENIU

Doctorițele de la Spitalul Sf. Pantelimon, arestate pentru OMOR, au ajuns la Curtea de Apel București. Acestea cer să fie cercetate în libertate

Doctorițele de la Spitalul Sf. Pantelimon, arestate pentru OMOR, au ajuns la Curtea de Apel București/ Arhivă foto

Curtea de Apel București (CAB) judecă marți contestația doctoriţelor Maria Miron şi Mirela Păiuş de la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Sfântul Pantelimon, arestate preventiv pentru omor calificat, cu premeditare. Cele două cer să fie eliberate pe cauțiune. 

La aeasta ora, cele doua cadre medicale sunt inca din sala de judecata. Doctoritele au avut termenul de judecare a contestatiei la ora 9.00, astfel ca acestea se afla deja de o ora in fata judecatorilor. Cele doua au fost aduse cu doua dube ale Poliției din Arestul Centrel, fiind flancate de agenti. Vom vedea astazi daca planul lor de a fi judecate in libertate va avea sau nu succes, respectiv daca vor obtine inlocuirea arestului preventiv cu o masura mai blanda: cea a arestului ;la domiciliu. Judecatorii vor stabili astazi daca mai prezinta un pericol iminent pentru societate sau daca vor putea fi judecate altfel.

Stim ca anchetatorii au strans mai multe probe pe care le analizeaza atent in aceste momente. Vorbim aici despre inscrisuri pe care le-au gasit la domiciliul "doctoritei cu coasa", asa cum este supranumita una dintre ele. Acestia vor analiza inclusiv conversatiile pe care le-a avut acestea cu membrii Sectiei ATI, dar si fisa de observatie a barbatului de 54 de ani, care a murit dupa ce i-a fost redusa doza de noradrenalina.

Pe 8 august, Maria Miron, acuzată de omor calificat şi tentativă la omor calificat, şi Mirela Păiuş, acuzată de omor calificat, ambele cu premeditare, au fost arestate preventiv pentru 30 de zile.

Ele au contestat decizia Tribunalului Bucureşti, urmând ca procesul să aibă loc marţi la Curtea de Apel Bucureşti.

Procurorii susţin că, în lunile martie şi aprilie, doctoriţele i-au scăzut unui pacient internat la terapie intensivă doza de noradrenalină, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale, acesta intrând în stop cardio-respirator.

Demisie de răsunet la Spitaul Pantelimon: șefa ATI a renunțat la funcție. Motivele invocate

"Având ca scop provocarea decesului unor pacienţi care necesitau terapie intensivă, dar cu privire la care inculpatele apreciau că nu mai este oportună menţinerea în viaţă, acestea au conceput şi pus în executare un plan ce consta în reducerea bruscă a dozei de noradrenalină (substanţă esenţială în terapie intensivă, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale), cu consecinţa scăderii tensiunii arteriale, urmată de stop cardio-respirator. În sensul celor arătate mai sus, la data de 26.03.2024, ora 16,45, cu premeditare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (pacient în vârstă de 54 de ani, în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 49/29 mm/Hg), inculpata M.M.A. a încercat să suprime viaţa pacientului prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15 ml/h, la valoarea de 1 ml/h (valoare minimală care a fost menţinută o perioadă considerabilă de timp), însă decesul victimei nu s-a produs ca urmare a intervenţiei unei asistente medicale care a suplinit deficitul de noradrenalină prin perfuzie", spun anchetatorii.

Anca Alexandrescu, despre dosarul Pantelimon: „Nu i-a spus nimeni din presă „doamna cu coasa”, a fost citat referatul procurorilor”

De asemenea, pe 4 aprilie 2024, la ora 13,17, cele două doctoriţe, "profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (acelaşi pacient de 54 de ani, aflat în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 60/36 mm/Hg), acţionând cu intenţia de a suprima viaţa pacientului, i-au redus doza de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 20 ml/h, la valoarea de 1 ml/h, fapt ce a condus, 58 de minute mai târziu, la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului declarat la ora 15,00".

Dosarul de la Spitalul Sfântul Pantelimon. Medicul care a încercat să se sinucidă ar fi amantul „doamnei cu coasa”

Ancheta în acest caz a fost demarată în urma unui denunţ formulat de Camelia Stămătoiu, director de îngrijiri în cadrul Spitalului Sf. Pantelimon. Ea le-a relatat procurorilor că, la data de 10 aprilie, a fost sunată de o asistentă medicală, care i-a mărturisit faptul că pe secţia ATI a spitalului, de joi (4 aprilie) până sâmbătă (6 aprilie), au murit în jur de 20 de pacienţi, întrucât medicii de gardă pe secţia ATI, respectiv Maria Miron şi Mirela Păiuş, au redus cantitatea de noradrenalină la unii pacienţi internaţi, de la 15 sau 20ml/h la 1ml/h sau chiar au înlocuit-o cu ser fiziologic.