DIVORŢUL, DEZBĂTUT LA VATICAN: "O persoană care a primit tainele sacre ALE CĂSĂTORIEI NU MAI..."
Problema delicată a catolicilor divorțați care se recăsătoresc a focalizat atenția celor 150 de prinți ai Bisericii Catolice, reuniți recent în jurul Papei, la Vatican, subiectul stârnind controverse între cardinali, conform AFP.
O persoană care a primit tainele sacre ale căsătoriei nu mai poate primi Sfânta Împărtășanie dacă se recăsătorește după ce a divorțat, conform Bisericii Catolice, scrie Agerpres.
Există un curent de opinie în lumea catolică occidentală care cere renunțarea la această regulă. Acest curent de opinie și-a făcut loc și printre teologi și chiar episcopi ai Bisericii Catolice, care fac apel la principiul "milei" invocat de Papa Francisc. Alții, mai conservatori, consideră că nu trebuie încălcate cuvintele lui Iisus: "Ceea ce Dumnezeu a unit, oamenii nu pot desface".
Această dilemă a acaparat interesul cardinalilor. În cursul consistoriului de săptămâna trecută, având drept temă principală familia, această problemă a fost abordată în majoritatea covârșitoare a intervențiilor cardinalilor, conform declarațiilor făcute de cardinalul Philippe Barbarin, arhiepiscop de Lyon, la Radio Vatican.
Această problemă, "cea mai dureroasă", e tratată "din perspective diferite", în funcție de originea africană, europeană sau asiatică a cardinalilor, a remarcat arhiepiscopul de Lyon.
Spre exemplu, majoritatea episcopilor din Africa au atras atenția asupra anumitor aspecte: cei care prin tradiții ancestrale practică poligamia ar trebui să li se ofere Sfânta Împărtășanie. În India apar alte probleme legate de zestre.
Cardinalul german Gerhard Ludwig Müller, prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței (CDC), a subliniat marți "că nu trebuie să ne concentrăm mereu doar asupra acestei singure probleme". În ceea ce-l privește, poziția adoptată de Biserică este "imposibil de schimbat", iar "noile modalități" de explorare a acestei poziții trebuie să meargă în direcția aprofundării doctrinei. "Mulți nu cunosc și consideră că o căsătorie nu înseamnă decât o petrecere organizată la biserică", a susținut el. În acest scop este nevoie de o pregătire mai temeinică a cuplurilor înainte de căsătorie.
Recent, cardinalul Oscar Andres Rodriguez Maradiaga, din Honduras, membru al cercului celor mai apropiați consilieri ai Papei, așa-numitul "G8" de la Vatican, l-a sfătuit pe cardinalul Müller să fie "mai flexibil".
În Germania, episcopul de Freiburg im Breisgau (sud-vest) care a decis toamna trecută să autorizeze primirea împărtășaniei de către oamenii divorțați și recăsătoriți, a fost mustrat sever de Vatican. Conform Monseniorului Barbarin, cardinalii nu trebuie să fie împărțiți în două tabere — în "riguroși" și "laxiști" — în funcție de poziția lor asupra acestei probleme, care de altfel face și obiectul unui chestionar transmis în diocezele din întreaga lume.
Conform rezultatelor acestei anchete sociale realizate în 12 țări majoritar catolice, 75% dintre europeni nu sunt de acord cu poziția oficială a Bisericii în această problemă, față de doar 19% dintre africani. În ceea ce-i privește pe latino-americani și pe americani, 67% și respectiv 59% dintre intervievați s-au declarat, de asemenea, împotrivă.
Care sunt soluțiile posibile? O primă soluție ar fi relaxarea regimului de acordare a anulărilor pentru căsătorii din partea tribunalelor ecleziastice. Aceste anulări — în prezent strict încadrate doctrinar — ar trebui extinse pentru a cuprinde și căsătoriile încheiate prin simple convenții sociale, din imaturitate, sau fără cunoașterea responsabilităților pe care o căsătorie le implică. Aceasta este o soluție propusă chiar de papa Benedict al XVI, însă unii prelați o consideră o soluție ipocrită, mai ales atunci când cuplurile căsătorite au și copii.
O altă soluție ar putea fi asumarea modelului Bisericii Ortodoxe care îi permite unei persoane divorțate să se recăsătorească după ce a trecut un anumit timp de reflecție în care trebuie să analizeze cauzele eșecului căsătoriei anterioare, urmând să primească și Sfânta Împărtășanie. În cadrul consistoriului această soluție a fost adusă în discuție, cu amendamentul impunerii "unei perioade de penitență" pentru persoanele divorțate care doresc să se recăsătorească. Problema doctrinară care se desprinde însă de aici, așa cum remarca Monseniorul Barbarin, este că mariajul ar rămâne "binecuvântat" de către Biserică, dar nu ar mai fi un sacrament (o taină a Bisericii).
După cum remarcă și teologul Henri Tincq pe site-ul Slate.fr, această problemă este extrem de dificilă din punct de vedere doctrinar. "Așa cum și un botez, făcut în pruncie, este mereu valabil, chiar dacă persoana respectivă nu este un creștin practicant, un sacrament venit de la Dumnezeu nu poate fi niciodată retras".