Dispare venitul minim garantat. Schimbări radicale propuse de Ministerul Muncii
Dispare venitul minim garantat şi celelalte ajutoare sociale, toate acestea urmând să fie înlocuite cu un venit minim de inserţie.
Regulile referitoare la acordarea venitului minim garantat, a alocației pentru susținerea familiei și a ajutorului pentru încălzirea locuinței ar putea fi schimbate de la 1 iulie 2017, conform unui proiect de act normativ inițiat de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV).
Autoritățile vor să reunească aceste trei ajutoare într-unul singur - venitul minim de inserție, potrivit AvocatNet.ro. Proiectul de lege privind venitul minim de inserție a fost lansat vineri în dezbatere publică, pe site-ul MMFPSPV.
Venitul minim de inserție va reprezenta un beneficiu de asistenţă socială ce va putea fi acordat familiilor și persoanelor singure aflate în dificultate, pentru a preveni și a combate sărăcia și riscul de excluziune socială.
"Situația de dificultate este situația în care se află persoanele care, la un moment dat, pe parcursul ciclului de viață, din cauze socio-economice, de sănătate și/sau care rezultă din mediul social de viață dezavantajat, și-au pierdut sau limitat propriile capacități de integrare socială", scrie în document.
Venitul minim de inserție va reprezenta un sprijin financiar acordat de stat familiilor și persoanelor singure în dificultate pentru acoperirea nevoilor minime de trăi și de locuire. Totodată, acesta va ajută la prevenirea sărăciei copiilor și stimularea participării în sistemul de educație.
Concret, potrivit prevederilor propunerii legislative, autoritățile vor reuni venitul minim garantat, alocația pentru susținerea familiei și ajutorul pentru încălzirea locuinței într-un singur ajutor: venitul minim de inserție. Prin urmare, acesta din urmă va fi compus din una sau mai multe dintre următoarele ajutoare financiare:
- ajutor social;
- alocatie pentru familia cu copii;
- supliment pentru locuire.