MENIU

Discuții CRUCIALE la reuniunea CAE de la Bruxelles. Sunt așteptate NOI SANCȚIUNI împotriva Rusiei

Tensiuni Rusia-UE

Miniştrii de externe din Uniunea Europeană se întrunesc astăzi, la Bruxelles, pentru a discuta - alături de alte subiecte - despre un nou pachet de sancţiuni contra Rusiei ca urmare a agresiunii militare a acesteia împotriva Ucrainei. La eveniment participă și ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. 

Astfel, reprezentanţii statelor membre vor dezbate propunerea Comisiei Europene de a interzice exporturile de aur ruseşti către blocul comunitar. Propunerea executivului comunitar face parte din eforturile mai ample pentru alinierea sancţiunilor UE la cele decise de principalele şapte state industrializate din lume (G7) şi de alţi parteneri internaţionali, relatează AFP, preluat de Agerpres.

O altă propunere vizează adăugarea unor noi nume din Rusia pe lista neagră a UE.

''Moscova trebuie să continue să plătească un preţ greu pentru agresiunea sa'', a declarat, vineri, şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

De asemenea, miniştrii de externe din UE urmează să aprobe un ''acord politic'' pentru deblocarea celei de-a cincea tranşe, în valoare de 500 de milioane de euro, din cadrul Instrumentului european pentru pace, pentru a finanţa achiziţia de armamente furnizate Ucrainei.

Cele şase pachete de sancţiuni contra Rusiei adoptate până în prezent vizează, în special, sectoarele economice.

Miniştrii de externe din UE vor purta, de asemenea, o discuţie cu privire la relaţiile dintre UE, America Latină şi zona Caraibilor şi diplomaţia digitală.

În cadrul secţiunii privind afacerile curente, miniştrii de externe ai Celor 27 vor discuta despre acţiuni străine de manipulare a informaţiilor şi ingerinţe străine, despre situaţia din Republica Democratică Congo, despre un posibil Consiliu de asociere UE-Israel, despre viitoarea reuniune ministerială dintre UE şi Liga Statelor Arabe, precum şi despre situaţia din Sri Lanka şi Tunisia.

Consiliul UE urmează să aprobe concluzii în ceea ce priveşte diplomaţia digitală a UE, acţiuni străine de manipulare a informaţiilor şi ingerinţe străine, priorităţile UE în cadrul celei de a 77-a Adunări Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite şi obiectivele UE în materie de ajutor pentru dezvoltare pentru 2022, mai arată sursa citată.