MENIU

Discuții CRUCIALE, "cât de curând", între Antony Blinken și Serghei Lavrov. Anunțul șefului diplomației americane

Antony Blinken / Sursa foto: Profi Media

Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a anunţat, miercuri, că intenţionează să poarte, cât de curând, o discuție telefonică cu omologul său rus, Serghei Lavrov, aceasta urmând să fie prima discuție dintre cei doi oficiali de la debutul invaziei ruse în Ucraina la sfâşitul lui februarie.

Potrivit secretarului de stat, conversaţia telefonică, prevăzută "în următoarele zile (...), nu va fi o negociere pe tema Ucrainei", ci ar trebui să se concentreze asupra americanilor închişi în Rusia şi reluării exporturilor ucrainene de cereale, relatează Agerpres, care citează AFP.

"Plănuiesc să evoc un subiect care este o prioritate pentru noi: eliberarea lui Paul Whelan şi a lui Brittney Griner care au fost arestaţi pe nedrept şi cărora ar trebui să li se permită să se întoarcă acasă", a declarat Blinken, într-o conferință de presă.

"Am pus o ofertă rezonabilă pe masa negocierilor în urmă cu câteva săptămâni pentru a facilita aceste eliberări", a adăugat șeful diplomației americane, fără să precizeze în ce constă oferta americană.

Fostul ambasador al Statelor Unite la Moscova, Michael McFaul a îndemnat administraţia preşedintelui Joe Biden să-i schimbe pe cei doi deţinuţi americani pentru Viktor Bout, un traficant de arme rus închis în Statele Unite.

Baschetbalista Brittney Griner a fost arestată pe aeroportul din Moscova în februarie, după ce în bagajul ei de mână au fost găsite "ţigări electronice" şi un "lichid care prezenta un miros special" de ulei de canabis, conform serviciului federal al vămilor ruse. Ea riscă până la 10 ani de închisoare.

Fostul soldat american Paul Whelan, fost responsabil pe probleme de securitate la o companie de piese auto, închis din 2018, continuă să-şi susţină nevinovăţia după ce a fost condamnat la 16 ani de închisoare în Rusia pentru spionaj.

Antony Blinken a adăugat că intenţionează să discute cu ministrul rus de externe acordul dintre Kiev şi Moscova încheiat săptămâna trecută la Istanbul, prin medierea Turciei şi sub egida ONU, pentru a permite livrarea în străinătate a aproximativ 25 de milioane de tone de cereale blocate în porturile ucrainene.

"Sperăm că acest acord va permite rapid să se expedieze din nou cerealele ucrainene prin Marea Neagră şi că Rusia îşi va onora promisiunea de a permite trecerea acestor nave", a spus el.