MENIU

Directorul OMS avertizează: Odată cu varianta Delta, nivelul vaccinării a scăzut la 40%

Sursa foto: Pixabay

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că, înainte de apariţia variantei Delta de SARS-CoV-2, vaccinurile reduceau transmiterea coronavirusului cu aproximativ 60%. Odată cu aparția acestei tulpini, nivelul a scăzut la 40%.

„Există date care sugerează că, înainte de apariţia variantei Delta, vaccinurile reduceau transmiterea cu aproximativ 60%. Odată cu Delta, nivelul a scăzut la 40%”, a declarat liderul OMS.

Acesta și-a manifestat apoi îngrijorarea cu privire la anumite discursuri ce pot duce în eroare populația: „Ne temem că în multe țări ar putea exista ideea falsă că vaccinurile au pus capăt pandemiei şi că oamenii care s-au vaccinat nu mai au nevoie de alte precauţii. Vaccinurile salvează vieţi, dar nu împiedică în totalitate transmiterea coronavirusului”.

OMS, despre criza COVID în Europa

Tedros Adhanom Ghebreyesus a dat apoi exemplu negativ situația din Europa, unde a început iar să crească numărul de infectări, în contextul unei rate relativ scăzute de vaccinare și pe fondul unei relaxări premature a restricțiilor.

„Săptămâna trecută, peste 60% dintre infecţiile şi morţile din cauza covid-19 în lume au avut loc în Europa. Acest număr enorm de cazuinfectări se vede în presiunea de nesuporta pusă pe sistemele de sănătate. Personalul medical e deja epuizat”, a mai spus Tedros.

Europa e regiunea cea mai afectată de pandemie la ora actuală. Într-o singură săptămână, continentul a înregistrat peste 2,5 milioane de infectări cu coronavirus şi aproape 30.000 de decese.

Recent, OMS a avertizat că Europa ar putea înregistra chiar și 700.000 de decese COVID suplimentare până în primăvară. Până acum au fost raportate 1,5 milioane de victime.

Mai multe articole despre:
oms varianta Delta vaccin covid pandemie