MENIU

Directorul Casei de Pensii, Daniel Baciu: Cifrele din Legea Pensiilor sunt fantasmagorice

Directorul Casei de Pensii, Daniel Baciu: Cifrele din Legea Pensiilor sunt fantasmagorice

Daniel Baciu a confirmat, într-un interviu acordat în exclusivitate Realitatea Plus, că bugetul nu ar permite majorarea de 40% a pensiilor, prevăzută în lege. Majorările promise nu au o fundamentare realistă, subliniază președintele Casei Naționale de Pensii, viitoarele creșteri urmând să fie făcute dacă situația economică va permite. 

”Noi trebuie să fim în primul rând responsabili față de beneficiari. Pensiile trebuie plătite lună de lună și trebuie găsite resurse financiare sustenabile, astfel încât aceste pensii să fie achitate. În momentul de față, bugetul atât a permis. Avem această creștere de 14% și, dacă vom avea încasări la buget superioare, vom face în continuare măriri ale punctului de pensie. Aceste măriri care sunt prezentate la articolul 86 nu au nicio acoperire economică sustenabilă, astfel încât să indice practic și sursa de finanțare de unde se pot face aceste majorări. Nu au avut absolut nicio fundamentare realistă privind aceste cifre pe care eu le consider aproape fantasmagorice, care nu reflectă realitatea privind tot ce înseamnă încasări la bugetul de asigurări sociale și de stat.

Valoarea punctului de pensie se actualiza la început de an cu 100% din rata inflației și cu 50% din creșterea reală a salariului mediu brut pe economie. Era un lucru foarte bun, în sensul că inflația și creșterea salariului erau niște lucruri total transparente, comunicate de Institutul Național de Statistică, și oricine putea să vadă această evoluție. Dacă economia va funcționa și va performa, vor câștiga și pensionarii pentru că se raportează strict la creșterea salariului minim pe economie”, a declarat Baciu, la Realitatea Plus.

Mai multe articole despre:
daniel baciu casa de pensii legea pensiilor