Din ce sunt făcuți crenvurștii pe care îi dăm copiilor - OTRAVA de la raft
Crenvurştii reprezintă des varianta de mic dejun pentru români, fiind preferaţi de regulă de cei mici şi nelipsiţi de la masa oferită de unităţile hoteliere la bufetul suedez de dimineaţă. Iată ce conţin, de fapt, crenvurştii.
Un studiu recent realizat de InfoCons arată că, în unele cazuri, îndrăgiţii crenvurşti de porc conţin de fapt carne de pui, apă, sare, aditivi şi puţină carne de porc. Potrivit rezultatelor studiului procentul de carne de porc din crenvurştii vânduţi în magazinele din ţară e uneori de doar 10%.
InfoCons a studiat etichetele a 19 produse găsite în magazinele din ţară şi a observat că în cazul unora dintre crenvurştii de porc principalul ingredient era carnea de pui. Urmau apoi, în funcţie de cantitatea utilizată: apa – 57,89%, sarea – 31,57% şi abia apoi carnea de porc.
În ce priveşte aditivii din crenvurştii din carne de porc, aici avem parte de alte surprize neplăcute. InfoCons a studiat aditivii alimentari găsiţi în crenvurştii de porc şi a observat că toate produsele conţin E-uri, iar numărul de aditivi alimentari variază între două şi 11 per produs.
Nitritul de sodiu (E250) este prezent în absolut toţi crenvurştii studiaţi. Nitritul este cel care dă culoarea roz, în general, mezelurilor. La peste jumătate din produsele studiate s-a descoperit şi carminul. Este un colorant roşu, obţinut din sarea de aluminiu şi care este produs de unele insecte.
Acestea sunt înecate, uscate, după care se extrage colorantul care apoi este utilizat în anumite doze permise de legislaţia UE la mezeluri, în special. Apoi, 84.21% dintre produsele studiate au avut în componenţă difosfat de sodiu (E450); aceeaşi cantitate dintre produsele studiate au avut în componenţă acid asorbic (E300); iar 68,42% din produsele analizate nu conţineau fibre.