Diferențele dintre Pfizer, Moderna și AstraZeneca. Ar trebui să ne îngrijoreze reacțiile adverse?
O întreagă controversă s-a creat în jurul vaccinului contra COVID-19 produs de AstraZeneca, fiind considerat mai puțin eficient, astfel că oamenii refuză să se imunizeze cu acest ser deși nu au un motiv concret. Pe de altă parte, potrivit datelor furnizate zilnic, se pare că, într-adevar, sunt mai multe reacții adverse raportate în urma vaccinării cu AstraZeneca.
Care sunt diferentele dintre cele doua vaccinuri? De ce AstraZeneca pare sa genereze mai multe reactii adverse? Ar trebui sa ne ingrijoreze acest lucru? La aceste intrebari au raspuns, pentru Ziare.com, Radu Tincu, medic la sectia de ATI a Spitalului Floreasca, si Razvan Chereches, expert in politici de sanatate publica.
Exista o diferenta intre modul in care au fost concepute vaccinurile Pfizer si Moderna si cel AstraZeneca. Vectorul care ofera informatia genetica organismului este diferit, iar pe baza acestei informatii organismul produce anticorpi.
"AstraZeneca foloseste un adenovirus mutant care contine si informatia genetica si proteina de suprafata Spike a coronavirusului. In schimb, Pfizer si Moderna folosesc direct ARN-ul mesager, care este transportat direct de niste nanoparticule de grasime in interiorul organismului. Deci singura diferenta dintre ele este vectorul care livreaza aceasta informatie pe baza careia noi producem anticorpii", explica medicul Radu Tincu.