MENIU

Maladia care îi loveşte chiar şi pe tinerii de 20 de ani. Criză a medicamentelor în România

Boala Parkinson nu-i afectează numai pe vârstnici. Medicii spun că sunt inclusiv tineri de 20 de ani care primesc acest crunt diagnostic. Nu există tratament care să vindece boala, ci doar pastile care să ţină sub control crizele pacienţilor. Numai că bolnavii se plâng că nu se mai găsesc toate pastilele în farmaciile din România, aşa că actuala criză a medicamentelor îi afectează şi pe ei.

Acest bărbat luptă cu boala de 16 ani. La început îi tremurau doar degetele de la o mână. Acum, abia îşi mai poate controla corpul. Din această cauză, are mari probleme şi în societate.

Alexandru Ciobanu, pacient diagnosticat cu Parkinson, explică: "Au crezut că sunt sub influenţa alcoolului. Sunt perioade în care nu pot să mă mişc, se încordează muşchii de la degetul piciorului până rămân ţeapăn".

Cel mai greu îi este noaptea. Pentru că nu se mai găseşte un medicament pe care îl lua înainte să adoarmă, are crize dese în timpul somnului.

Pentru a atrage atenţia asupra problemelor pe care le au aceşti bolnavi, Asociaţia de Luptă împotriva Bolii Parkinson a expus o instalaţie specială în Pasajul de la Universitate. Aceasta transpune artistic prin lumină intermitentă şi vibraţie cel mai cunoscut simptom al maladiei: tremurul incontrolabil.

Potrivit statisticilor, una din 20 de persoane diagnosticate cu această maladie are mai puţin de 40 de ani.

La nivel global, boala Parkinson este a doua cea mai frecventă afecţiune neurologică după boala Alzheimer. Se estimează că, în întreaga lume, între 7 şi 10 milioane de oameni sunt afectaţi de această maladie.

Mai multe articole despre:
boala parkinson debut boala parkinson