Dezvăluirile care-l îngroapă pe Trump! Ce le-a spus rușilor chiar din Biroul Oval!
Stenograme ale întâlniri pe care Donald Trump a avut-o la Casa Albă cu șeful diplomației ruse, Serghie Lavrov demonstrează care a fost adevăatul motiv al demiterii șefului FBI: să reducă presiunea legată de ancheta privitoare la Rusia.
Potrivit unor documente prezentate de New York Times, preşedintele Donald Trump le-a spus oficialilor ruşi în Biroul Oval, săptămâna trecută, că destituirea directorului FBI James Comey l-a eliberat de "o mare presiune".
”Tocmai l-am dat afară pe directorul FBI. Era nebun, un nebun”, i-a spus Trump lui Lavrov. ”A fost înlăturată o mare presiune legată de Rusia”, a mai spusTrump.
Conversaţia, care a avut loc într-o întâlnire pe 10 mai - la o zi după destituirea lui Comey -, întărește speculațiile că Trump l-a dat afară pe Comey în primul rând din cauza investigaţiei Biroului Federal de Investigaţii (FBI) cu privire la o posibilă complicitate între membri ai campaniei sale şi agenţi ruşi, scrie NYT.
”Eu nu sunt anchetat”, le-a mai spus Trump emisarilor lui Putin.
Michael Flynn și alți consilieri din echipa de campanie a lui Donald Trump s-au aflat în contact cu oficiali ruși și alte persoane având legături cu Kremlinul prin cel puțin 18 convorbiri telefonice și e-mailuri pe parcursul ultimelor șapte luni ale campaniei din 2016, au indicat pentru Reuters foști și actuali responsabili americani.
Șase dintre aceste contacte, până acum nedezvăluite, au constat în convorbiri telefonice între ambasadorul rus în SUA Serghei Kisliak și consilieri ai lui Trump, inclusiv Michael Flynn, au afirmat trei foști și actuali oficiali americani. Convorbirile dintre Flynn și Kisliak s-au accelerat după votul din 8 noiembrie, când cei doi au discutat despre crearea unui canal de comunicare de rezervă între Trump și președintele rus Vladimir Putin care să ocolească birocrația impusă de securitatea națională a SUA, considerată de ambele părți ca ostilă îmbunătățirii relațiilor, au explicat patru oficiali americani.
Sursele au precizat pentru Reuters că nu au găsit dovezi privind nereguli sau interferențe cu Rusia în materialele analizate până acum. Noile dezvăluiri cresc însă presiunea asupra lui Trump și a asistenților săi pentru a pune la dispoziția anchetatorilor din FBI — poliția federală americană — și Congres informații complete privind interacțiuni cu oficiali și alți responsabili ruși în timpul și imediat după alegerile prezidențiale din 2016.
Casa Albă nu a răspuns la solicitarea Reuters a face comentarii, iar avocatul fostului consilier Michael Flynn și un oficial din Ministerul rus de Externe au refuzat de asemenea să comenteze.
Cele 18 convorbiri telefonice și schimburi de mesaje electronice au avut loc în perioada aprilie — noiembrie 2016 și s-au axat pe relansarea relațiilor economice ruso-americane afectate de sancțiunile impuse Moscovei, pe cooperarea în vederea combaterii Statului Islamic din Siria și contracararea ambițiilor Chinei.