DEZVĂLUIRI. Ultimul drum al unui ”acoperit” din presa lumii
Cea mai mare putere militară arabă din Golf, statul în jurul căruia aliații americani vor să construiască un ”NATO arab”, nu își poate controla nici diplomația, nici serviciile secrete. Această realitate gravă se poate deduce din anunțul televiziunii publice din Arabia Saudită, care citează raportul preliminar al investigatorilor cazului morții jurnalistului Jamal Khashoggi, și ulterior din anunțul oficial.
În plus, relațiile dintre Turcia și Arabia Saudită sunt cât se poate de tensionate, câtă vreme tăcerea autorităților turce ar fi putut mușamaliza crima, însa guvernul de la Ankara a ales o altă cale. Apoi, relațiile dintre SUA și Arabia Saudită trec printr-un moment mai mult decât delicat, câtă vreme serviciile americane aveau informații despre planificarea asasinatului, însă nu l-au prevenit pe Khashoggi și astfel Arabia Saudită a ajuns în banca acuzaților în ochii opiniei publice internaționale. Nu în ultimul rând, presa turcă, americană și qatariotă au demonstrat în acest caz cât de puternice sunt legăturile dintre jurnaliști și serviciile de informații. De pe munții lor de petrodolari și impunitate, aliații salafiști ai saudiților din Golf, emirii al Sabah și al Nahyan, regele al Khalifa, sultanul al Said, cu toții au înțeles multe din această plecare a capului din partea marii familii al Saud. Jubilează poate doar rivalul saudiților, emirul al-Thani al Qatarului.
Arabia Saudită recunoaște oficial
Autorităţile din Arabia Saudită au recunoscut că jurnalistul Jamal Khashoggi a murit în consulatul din Istanbul și au anunţat că doi înalți oficiali au fost concediaţi în urma incidentului care a provocat o criză internațională și relații tensionate între Riyad și alte puteri.
Procurorul public din Arabia Saudită a susținut într-un comunicat că între Khashoggi și oamenii care l-au întâlnit în consulat a izbucnit o luptă care a dus la moartea acestuia.
„Investigațiile sunt încă în desfășurare și 18 cetățeni saudiți au fost arestați”, se arată în comunicatul transmis de presa de stat saudită, adăugând că un consilier regal, Saud al-Qahtani, și un șef al serviciului de informații, Ahmed Asiri, au fost concediați din funcțiile lor.
Și raportul saudit preliminar arată că jurnalistul a murit în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, în urma unui schimb de lovituri cu cei trimiși să-l interogheze. Televiziunea saudită a mai spus că adjunctul șefului serviciului saudit de informații și cel mai apropiat consilier al prințului moștenitor vor fi eliberati din funcție. ”Regatul își exprimă profundul regret pentru evoluțiile dureroase ce au avut loc și își subliniază angajamentul de a aduce faptele în atenția opiniei publice, de a-i aduce în fața justiției saudite pe toți cei vinovați”.
Citeşte continuarea materialului AICI.