MENIU

Dezvăluire incredibilă despre gaura de 500 mil euro făcută de Bechtel în România

Noi detalii despre scandalul Bechtel

Modul în care statul român a administrat contractul păgubos cu Bechtel este cercetat de DNA. Până la rezolvarea dosarului, paguba de 500 de milioane de euro rămâne imposibil de recuperat.

Ministerul Finanțelor a constatat, acum doi ani, că România a pierdut peste 500 de milioane de euro din cauza deciziilor păguboase luate de mai mulți directori ai Companiei de Autostrăzi în relație cu firma americană Bechtel, care ar fi trebuit să construiască Autostrada Transilvania.

Deși Finanțele au cerut încă din 2016 ca directorii să plătească integral pierderile suferite de bugetul de stat, deocamdată nu s-a recuperat niciun leu, scrie Ziare.com.

Modul în care statul român a administrat contractul cu Bechtel este cercetat de DNA. În aceste condiții, CNAIR a cerut în instanță suspendarea dispoziției prin care Ministerul Finanțelor solicita recuperarea celor peste 500 de milioane de euro de la persoanele responsabile de prejudicierea bugetului de stat, până la soluționarea cauzei penale.

Cel mai păgubos contract pentru statul român

Nici până astăzi nu e foarte clar cum au ajuns americanii de la compania Bechtel să facă afaceri cu statul român.

Tot ce știm este că, în 2003, Guvernul Năstase le-a oferit acestora pe tavă un mare proiect de infrastructură: construcția Autostrăzii Transilvania. Această urma să se întindă pe 415 kilometri, de la Brașov până în comună bihoreană Borș, la graniță României cu Ungaria.

Deși în mod normal constructorul unui astfel de drum ar fi trebuit ales prin licitație, Cabinetul lui Adrian Năstase a dat, pe 18 decembrie 2003, o hotărâre de guvern prin care a obligat Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) să lucreze doar cu Bechtel.

Constructorul american urma să primească 5,4 milioane de euro pe kilometru de autostradă.

Reprezentanții Ministerului Transporturilor de la acea vreme susțineau că prețul e unul deosebit de avantajos pentru România, în condițiile în care americanii au acceptat cu greu să lucreze atât de ieftin. Nu de aceeași părere a fost atunci Fondul Monetar Internațional (FMI), care a informat Guvernului României că prețul per kilometru e exagerat și că țara noastră riscă să nu își permită să cheltuiască peste 2,2 miliarde de euro pe construcția unei singure autostrăzi.

Prețul s-a dublat în timpul premierului Tăriceanu

Din păcate, la un an de la inaugurarea șantierului autostrăzii, lucrările s-au oprit. Se schimbase Guvernul, iar noul premier, Călin Popescu Tăriceanu, nu mai era mulțumit de contractul cu Bechtel. S-au modificat clauze, s-au schimbat finanțări, iar americanii au fost, inițial, nemulțumiți. Până la urmă, însă, au acceptat să se reapuce de treabă.

Era clar, totuși, că nouă Putere nu mai vedea contractul cu ochi buni, având propriile planuri în materie de construcție de autostrăzi.

Atât premierul Tăriceanu, cât și președintele Traian Băsescu susțineau dezvoltarea unor culoare paneuropene și apreciau că Autostradă Transilvania construită de Bechtel era păguboasă.

S-au făcut declarații politice cu privire la sistarea finanțării proiectului, dar banii de la buget au continuat totuși să curgă în buzunarele americanilor. Astfel, în urmă unor rectificări bugetare, constructorul de peste ocean a primit încă 350 de milioane de euro.

În 2006, contractul a fost modificat din nou, iar în 2007 firmă de consultanță EGIS Scetaroute care lucra pentru CNADNR a constatat că prețul de construcție al autostrăzii crescuse cu nu mai puțin de 2 miliarde de euro. Practic, aproape că se dublase.

Mai multe articole despre:
Bechtel Autostrada Bechtel