Scandal în Parlamentul European: parlamentarii români, concurs de acuzaţii şi jigniri
Scandal românesc, miercuri, în plenul Parlamentului European, în timpul dezbaterii despre statul de drept și despre modificările legilor justiţiei. După un debut relativ liniştit, parlamentarii români au ieşit la scenă, aruncându-şi atât acuzaţii reciproce, cât şi la adresa oficialilor europeni, din partea reprezentanţilor PSD şi ALDE. În viitorul apropiat, premierul Viorica Dăncilă, fost europarlamentar, va fi invitată în faţa comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri civile (LIBE) a Parlamentului European, pentu a oferi detalii despre modificările aduse sistemului judiciar din România.
Dezbaterea a fost cerută de grupul parlamentar al Verzilor, al cărui lider s-a declarat îngrijorat de protestele care au implicat sute de mii de români.
În deschiderea discuţiilor, comisarul european pentru Justiţiei, Vera Jourova, a afirmcă că "romanii au iesit in strada pentru a isi exprima opozotia fata de modificari, care ar putea slabi masurile de combaterea a coruptiei. Comisia impartaseste aceste ingrijorari. Va desfasura o ancheta proprie iar rezultatele vor fi publicate in martie."
Europarlamentarii români s-au dezlănţuit unii împotriva altora: "hoţi", "ţară de mâna a doua", "mincinoşi"
Disputa s-a încins când la pupitru au ajuns europarlamentarii români. Traian Ungureanu, eurodeputat PDL, a acuzat PSD şi guvernul că mint în înformaţiile pe care le transmit de la Bruxelles şi că în ţară fac ce vor. "Poţi lăsa un hoţ să stabilească preţurile în magazinul din care fură? Normele europene nu spun că un guvern poate schimba legile pentru a fi scutit de ele. Prima decizia a guvernului a fost să modifice legi pentru infracţiunile liderilor. Modificările propuse fac din procurori anchetatori de mâna a zecea. Înrebat de ce numeşte în guvern politicieni cu probleme penale, un lider PSD a raspuns: 'Pentru ca putem'. Ideea că va fi legată respectarea statului de drept de fondurile europene este greşită, pentru că ar însemna pedepsirea cetatenilor, si nu a guvernului,"a afirmat Ungureanu.
În replică, europarlamentarul ALDE Norica Nicolai a acuzat Parlamentul European de implicare în treburile interne ale unui stat membru pe baza unor informaţii neverificate, fără a avea argumente solide atunci când critică. "Nu vreau să cred că vreţi să împiedicaţi un Parlament să legifereze. La Bucuresti avem intentia de a legifera, nici nu am avut o discutia despre modificarea Codurilor penale. Prezumtia de nevinovatie, drepturile si libertatile, nu sunt chestiunile pe care dvs le garantati? Îngrijorarea dvs nu este justificată, din moment ce nu s-a luat nicio decizie la Bucureşti!"
Pe aceea ideea a mers şi europarlamentarul PSD Victor Boştinaru, care a acuzat Comisia fie că nu ştie exatct ce se întâmplă în România, fie este părtinitoare. fie închide ochii la anumtie aspecte. "Refuz să cred că ţara mea este tratată ca una de mâna a doua. Comisia amestecă evaluarea celor trei legi cu ceea ce ar urma să se intâmple, fără să ne spuna concret care sunt problemele. Un protocol secret între DNA şi serviciul secret a permis ca în România să se facă poliţie politică! Comisia sau nu a ştiut, sau a tăcut. De aceea, vreau ca colegii mei să citească şi alte surse."
În replică, Monica Macovei, reprezentantă a grupului conservatorilor şi reformiştlori, a acuzat oficialii de la Bucureşti că mint, ajutaţi şi de reprezentanţii lor în forurile europene: "Ce vor să facă prin modificările codurile penale? Este foarte important, pentru că va fi afectată cooperarea judiciară. Spre exemplu, vor ca o persoana să fie investigată numai dupa ce persoana a fost înştiiinţată că este anchetată," a afirmat Macovei.
Mircea Diaconu, europarlamentar ALDE, a mers pe ideea exprimată de mai multe ori de liderii colaiţiei PSD-ALDE şi anume că statul de drept din Romania este ameninţat de "instituíile de forţă". "În ultimii ani au fost interceptaţi mii de români în baza mandatului de siguranţă naţională, inclusiv candidaţi la alegeri. Vreau independenţa justiţiei, dar mai ales a României."
Renate Weber, ALDE: "Când o societate reacţionează la dezbateri, este ceva benefic. În România aceste mecanisme există şi funcţionează. (...) Asta nu exclude evaluarea Comisiei de la Veneţia pentru că ceea ce este dorit este o legislaţie în folosul cetăţenilor români."
Europarlamentarul PPE Cristian Preda a atacat guvernul "de mâna a şaptea, pentru că dacă nu ar fi fost aşa ar fi fost aici premierul Dăncilă. Nu inţeleg ce caută dl Toader aici, pentru că dumnealui este, într-adevăr, membru al Comisiei de la Veneţia, dar când i s-a spus să sesizeze comisia de la a refuzat. Nu vă e ruşine, PSD-iştilor?"
Parlamentarii PSD ALDE şi-au ţintit atacurile şi împotriva oficialilor europeni
Europarlamentarul PSD Dan Nica n-a rămas dator în faţa atacurilor: "Din păcate, azi au fost spus atâtea neadevăruri încât ar trebui o noua iniţiativă, "minciuna ucide". Doamnă comisar (Vera Jourova, comisar european pentru Justiţie), dacă v-aţi fi întâlnit cu ministrul Justiţiei aţi fi avut alt discurs. Cum e posibil să nu ştiţi că legile au fost declarate neconstiţutionale?"
Replica a venit din partea lui Siegfreid Mureşan, de la PPE, care a afirmat că cea mai bună dovadă a faptului guvernaţii nu procedează coresct este faptul că sute de mii de oameni au ieşit în stradă: "Credeţi că guvernul face ceva bine pentru Româniai? Presedintele PSD şi al Parlamentului, condamnat pentru fraudă electorală. Doamnă comisar, un infractor dovedit vrea să întărească justiţia sau o slăbeşte?"
Maria Grapini, din partea grupului social democrat, a fost şi mai tranşantă:"Doamna comisar, sunteţi dezamăgirea zilei! Modificarea legilor justiţiei este o necesitate. Doamna Macovei a facut un pachet de legi prin asumare în care au rămas multe articole neconstituţionale. Mii de oameni au fost băgaţ în puşcărie pe legile doamnei Macovei şi acum plătim la CEDO."
Monica Macovei a cerut să intervină pentru a doua oară, însă a fost refuzată, din motive de timp.
Un punct de vedere interesant a avut reprezentatul gruupului PPE Laszlo Tokes, care a îndemnat forul european să ia măsuri şi împotriva României, "să nu mai acţioneze cu două măsuri, numai împotriva Ungariei şi Poloniei."
Ministrul Tudorel Toader a asistat la discuţii, dar nu a vorbi, pentru că cel invitat din partea României a fost premierul României.
Săptămâna trecută, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a spus președintelui Klaus Iohannis, la Bruxelles, că, dacă legile justiţiei rămân în forma votată de Parlament, discuţiile privind renunţarea la Mecanismul de Cooperare-Verificare (MCV) şi intrarea României în spaţiul Schengen "se vor purta în alţi termeni".
Replicile mai multor lideri PSD și ALDE, partidele care susțin aceste modificări au fost extrem de virulente. În general, ținta atacului a fost chiar președintele J. K. Juncker. Liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae, a declarat, marţi, că avertismentele acestuia sunt o ameninţare „ridicolă şi uşor etilică“.