Deţinuţii, ţinuţi în condiţii inumane!
Supraaglomerarea, condiţiile igienico-sanitare greu de imaginat şi lipsa personalului. Sunt printre principalele probleme cu care se confruntă deţinuţii. O arată un raport al Avocatului Poporului, prezentat ieri. Deşi autorităţile par că-şi dau mâna când spun că rezolvă situaţia, prea puţine se schimbă. România a fost deja condamnată de nenumărate ori la CEDO pentru condiţiile din penitenciare. Iar acest lucru se poate repeta.
La zece ani de când a intrat în vigoare un protocol pe baza căruia autorităţile ar fi trebuit să lupte împotriva condiţiilor inumane din spatele gratiilor, situaţia e cât se poate de gravă. Asta spun reprezentanţii Avocatului Poporului.
"Supraaglomerarea unor penitenciare, condiţii de cazare necorespunzătoare, condiţii igienico-sanitare necorespunzătoare", spune Magda Ştefănescu, adjunct al Avocatului Poporului.
La astea se adaugă şi deficitul mare de personal. Reprezentanţii Administraţiei Prezidenţiale spun că toate acestea nu au ce căuta în România.
"Condiţiile materiale precare şi unele practici poate chiar degradante din penitenciarele române sunt incompatibile cu societatea democratică consolidată şi trebuie eliminate", a spus consilierul prezidenţial Simina Tănăsescu.
Avocatul Poporului a dispus măsuri, însă nu toate au fost puse în practică.
"Asigurarea iluminatului de veghe în camerele de detenţie, montarea paravanelor în băile comune pentru asigurarea intimităţii, intensificarea acţiunilor de deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie, îndepărtatea plaselor metalice de protecţie de la ferestre, confecţionarea pentru camerele de cazare a unor dulapuri pentru depozitarea obiectelor personale", a spus Magda Ştefănescu.
Supraagolomerarea rămâne una dintre problemele majore. Numărul mare de deţinuţi raportat la spaţiile insuficiente din închisori duce la condiţii greu de imaginat. Reprezentanţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor promit schimbări. Însă acestea se produc cu greu.
"Se estimează, până la finalul anului 2023, 10.895 de locuri noi de detenţie şi 1651 de locuri de cazare care vor fi modernizate. Pe termen scurt, 2016-2017, au fost create 369 de locuri noi de detenţie", a spus Ioana Mihaela Morar, comisar şef penitenciare în cadrul ANP.
Totuşi, rămâne o întrebare. Se va îngriji cineva cum trebuie de soarta celor care trăiesc în condiţii mizere?
"Aşa se întâmplă în orice loc de detenţie: cel care intră îşi abandonează toate drepturile, cel care îl ia în primire le are pe toate", a spus Mihai Aniţei, preşedintele Consiliului Psihologilor din România.