MENIU

Detalii incredibile despre cel mai ciudat asteroid observat în sistemul nostru solar

Oumuamua

Oumuamua, bizarul corp ceresc teluric ce are forma unui trabuc şi care provine dintr-un alt sistem stelar, este protejat de un înveliş compus dintr-un material organic bogat în carbon, au anunţat luni astronomii care monitorizează traiectoria acestui asteroid ce a fost detectat recent, informează AFP.

Corpul ceresc, al cărui nume înseamnă "mesager" în limba hawaiană, a fost detectat pe 19 octombrie de telescopul Pan-STARRS1 amplasat în Hawaii, scrie agerpres.ro.

A fost pentru prima dată când oamenii de ştiinţă au reuşit să detecteze un obiect interstelar aflat "în vizită" în sistemul nostru solar. Comunitatea internaţională de astronomi a fost cuprinsă de entuziasm, după ce a reuşit să stabilească originea extrastelară a acestui corp ceresc prin monitorizarea traiectoriei sale.

În timpul trecerii sale recente pe lângă Soare, Oumuamua nu a prezentat niciun semn de activitate cometară.

Cometele sunt compuse din gheaţă, materiale organice şi roci. Orbita lor este eliptică şi, atunci când ele se apropie de Soare, gheaţa din structura lor se transformă în gaze. Amestecul de gaze şi praf ejectat în spaţiu formează "coama" cometei.

În ceea ce îi priveşte, asteroizii sunt alcătuiţi din roci sau din metale.

Într-un studiu publicat în revista Nature pe 20 noiembrie, cercetătorii au estimat că Oumuamua este un asteroid ce are o lungime de 400 de metri şi o lăţime de doar 40 de metri. El ar fi putut fi ejectat de steaua lui gazdă în timpul unor evenimente haotice produse în urmă cu câteva miliarde de ani.

Oumuamua a fost clasificat ca un asteroid interstelar şi a primit denumirea ştiinţifică 1I/2017 U1 (I reprezintă marca pentru termenul "interstelar").

Mai multe articole despre:
asteroid Oumuamua