MENIU

Despre Brexit, cu noua generaţie de lideri politici – Generaţia Erasmus

Rezultatul Brexit influenteaza dezbaterile Conferintei Internationale “Generatia Erasmus si viitorul european”, organizata sub patronajul Guvernului, de catre Asociatia Initiativa Ecologista Europeana, Consiliul National al Rectorilor, Agentia Erasmus+ si Blue Networks & Opportunities Paris. Scopul prestabilit al Conferintei era de a discuta despre rolul pe care il joaca tanara generatie de lideri politici, benefciari si programelor educationale europene, in politicile publice ale Europei, fara a banui cat de contextualizat va fi evenimentul organizat in premiera in Romania.

De 29 de ani, programele educationale  Erasmus ofera stagii de pregatire si profesionalizare elevilor si studentilor, in respect pentru valorile europene, la sfarsitul acestui an fiind preconizat a se atinge numarul de 4 milioane de beneficiari. In Romania, programele Erasmus sunt aplicate din 1998, absolventii unor astfel de cursuri depasind 65.000. Multi dintre tinerii care au beneficiat de „internationalizarea” Erasmus de-a lungul anilor, sunt astazi in pozitii decizionale la nivelul Uniunii Europene, inclusiv din Romania. „Generatia Erasmus” aflata la putere este si tema cartii cu acelasi nume publicata de secretarul de stat al Afacerilor Externe din Guvernul Italiei, Sandro Gozi, care a transmis un mesaj special participantilor la Conferinta de la Bucuresti, prezenta sa fiind contramandata in ultima clipa, tocmai din cauza Brexit, care a determinat schimbari de agenda la nivelul intregii Uniuni Europene. Cel care a tradus cartea lui Sandro Gozi in limba franceza, Francois Lafond, presedintele Blue Networks & Opportunities, a vorbit participantilor la Conferinta despre oportunitatea pe care Brexit o ofera Romaniei. „Aveti ocazia sa aratati fondatorilor UE cat sunteti de valorosi. Brexit este un test important pentru Europa, daca va putea face fata acestui soc”, a spus Francois Lafond.

„Sunt foarte interesat de modul in care generatia Erasmus vede viitorul Europei. Generatia mea a trecut prin mai multe experiente, incepand cu al doilea razboi mondial, care i-au marcat evolutia. Consider ca o natiune care nu e educata, care nu are credinta si obiective bine stabilite nu are nici viitor, nici trecut”, a spus secretarul general al Guvernului, Sorin Chelmu. In opinia sa, marile decizii de azi au nevoie de oameni pe masura, iar asa-zisa „migratie a creierelor” ne poate sprijini daca vom sti cum sa ne apropiem oamenii cu experiente si mentalitati europene, obtinute prin mobilitate internationala.

Lavinia Sandru, realizatoare Realitatea TV si presedintele Asocatiei Initiativa Ecologista Europeana, initiatoare a evenimentului organizat la Universitatea de Stiinte Agronomice din Bucuresti a vorbit despre necesitatea revenirii la politicile Europei pentru cetateni, renuntandu-se la Europa pentru rezultate. „Programele europene de educatie creeaza punti extraordinare intre cetatenii europeni, dincolo de cultura comuna. Ele pun in lumina valorile europene, care au cimentat temelia celei mai eficiente constructii politice moderne: Uniunea Europeana.”