MENIU

Desființarea SIIJ, RECOMANDATĂ de Comisia de la Veneția. Ce spune despre amendamentele votate în Camera Deputaților - DOCUMENT

Justiție

Comisia de la Veneţia recomandă desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) „ca un prim pas urgent” în cadrul unui proces mai larg de reformare a justiţiei.  

„Comisia de la Veneția salută intenția autorităților române de a reforma sistemul judiciar și de a restabili atribuțiile procurorilor DNA și DIICOT și înțelege că primul pas urgent în această reformă mai largă este desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție”, se arată într-un comunicat al Comisei de la Veneția.

Potrivit sursei citate, desfiinţarea SIIJ este dorită şi de o mare parte a judecătorilor şi procurorilor din România, dar și de comunitatea internaţională şi de ONG-uri, „care văd SIIJ ca pe o structură ce reduce eficienţa sistemului legal”.

În plus, forul internațional recomandă eliminarea unor articole de lege care confermă o superimunitate magistraților.
 
De asemenea, Comisia atrage atenția asupra faptului că amendamentele Camerei Deputaților ridică multe semne de întrebare atât din din punct de vedere al conținutului, cât și al procedurii: "Comisia de la Veneţia doreşte să sublinieze că desfiinţarea Secţiei Speciale este doar un prim pas în procesul de reformă şi că încurajează autorităţile române să continue cu un proces de reformă mai larg”.
 
 
Legat de desființarea SIIJ, vicepremierul Dan Barna a declarat recent că are nevoie de un ultim punct de vedere din partea specialiștilor, adică a Comisiei de la Veneția. 

"Este o temă importantă şi prioritară pentru coaliţie. Am convenit să aşteptăm raportul Comisiei de la Veneţia, care va veni până la finalul acestei luni sau în primele zile din iulie, şi, în funcţie de acest punct de vedere, eu sper să reuşim într-o sesiune extraordinară, în cel mai îndepărtat caz vorbesc în luna iulie, să desfiinţăm această secţie specială şi să intrăm într-o logică în care să bifăm cerinţele legate de MCV”,  declara Barna, la finalul unei şedinţe a coaliţiei.

Vicepremierul s-a declarat atunci optimist în legătură cu faptul că se va găsi o soluţie cu privire la desfiinţarea SIIJ.
 

La rândul său, vicepremierul Kelemen Hunor a afirmat că UDMR este de acord cu desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie.

„Avem un amendament la Comisia juridică la Senat care propune ca magistraţii să fie anchetaţi de direcţia existentă din structura Parchetului General - Direcţia de urmărire criminalistică şi penală. Din acest punct de vedere, nu se întâmplă nicio tragedie, când se va vota acest amendament, în funcţie de..., mergem mai departe”, a spus Kelemen Hunor.