MENIU

Descoperirile care ar putea schimba istoria. Civilizaţia preistorică de sub pământul României

Descoperiri care ar putea schimba istoria

Aşezări vechi de 8.000 de ani, din mai multe zone ale judeţului Hunedoara, sunt scoase la iveală şi cercetate prin metode inovative, într-un proiect internaţional, iniţiat de o universitate din Budapesta.

Misterele civilizaţiei preistorice zac sub lanuri de grâu – a descoperit Dr. Zoltan Czajlik, cercetător la Universitatea „Eotvos Lorand” din Budapesta, care încearcă să descopere din aer vestigii preistorice de pe teritoriul Transilvaniei, scrie zhd.ro.

Aşezări vechi de 8 milenii, necunoscute până acum, au fost descoperite în mai multe oraşe din judeţul Hunedoara, prin metode rar folosite în România – imortalizarea din avion a unor zone unde au fost identificate aşezări dacice şi romane şi căutarea altora noi.

Demersul cercetătorului maghiar se înscrie într-un amplu proiect internaţional de aero-arheologie, care se derulează în Transilvania, în colaborare cu specialişti şi instituţii de profil din Hunedoara, Alba, Mureş şi Cluj.

"Fotografierea aeriană a unui sit arheologic ne oferă o imagine de ansamblu asupra zonei. Putem vedea absolut tot ceea ce înconjoară perimetrul şi putem înţelege astfel motivul pentru care civilizaţiile din trecut şi-au amplasat oraşele într-o anume locaţie. Pe de altă parte, aerofotografierea ne dă posibilitatea să identificăm aşezări noi, despre a căror existenţă nu ştiam până acum", explică Dr. Zoltan Czajlik.

"În timpul verii, vestigiile se observă mai bine acolo unde sunt plantaţii de cereale. Construcţiile vechi apar pe sol sub forma unor figuri geometrice. Este foarte uşor de înţeles, dar nu este la fel de simplu să le descoperi", este de părere cercetătorul maghiar, care mai spune că aero-arheologia este influenţată nu doar de anotimp, ci şi de climă.

"Între Veţel şi Orăştie, am descoperit aşezări din epoca Bronzului. Alteori, am observat urmele unor ferme romane, tipice acelei perioade. Interesant rămâne faptul că este pentru prima dată când pe valea Mureşului sunt identificate atâtea vestigii despre care nu se ştia până acum", mai spune cercetătorul.

Citeşte mai mult pe zhd.ro.