Descoperirea fără precedent din Univers care a impresionat oamenii de știință
Astronomii au identificat recent o planetă bizară care pare să aibă un comportament diferit față de celelalte corpuri cerești care au fost studiate până acum. Cum explică specialiștii acest lucru?
Este vorba despre o planetă masivă care orbitează în jurul unei stele asemănătoare cu Soarele, numită HR 5183. Mai exact, acestă planetă se află la o distanță de 103 ani lumină față de Terra. Însă, ceea ce le-a atras atenția specialiștilor este faptul că exoplaneta în loc să se deplaseze pe o orbită circulară, ca o planetă obișnuită, HR 5183 b are o traiectorie extrem de neobișnuită, în formă de oval.
Partea și mai interesantă e că steaua HR 5183 nu se află în centrul acesteia, ci la baza sa. Iar acest lucru le-a ridicat specialiștilor mai multe semne de întrebare cu privire la modul în care planeta s-a format și a evoluat.
„Această planetă este diferită de toate planetele din Sistemul Solar, dar mai mult de atât, e diferită de toate celelalte exoplanete pe care le-am descoperit până acum", spune Sarah Blunt, astronom la Caltech.
Deși o orbită eliptică nu este chiar atât de neobișnuită pentru o exoplanetă, astronomii spun că cea pe care HR 5183 b se deplasează este cea mai extremă pe care au văzut-o. Durează 74 de ani pentru ca aceasta să facă o rotație completă în jurul stelei pe care o orbitează.
Momentan, astronomii nu au descoperit cu exactitate ce anume influențează traiectoria planetei, dar cred că HR 5183 b s-ar fi aflat în apropierea altei planete de aceeași dimensiune iar impactul apropierii ar fi cauzat traiectoria haotică a acesteia. Cât despre planeta cu care a avut impactul, cu siguranță a dispărut din sistemul solar.
„Această nouă planetă descoperită are caracteristici remarcabile care ne arată cât de incredibil este Universul nostru și cât de bogat", a mai declarat Sarah Blunt, astronom la Caltech.