MENIU

Descoperire uluitoare într-o comună din Timiş. Ce impact are asupra istoriei

Pe un șantier privat de lucrări edilitare dintr-o comună de lângă Timişoara, într-o zonă nouă de locuri de case, cu ocazia săpăturilor pentru introducerea unui cablu de alimentare cu energie electrică au fost descoperite de către muncitorii firmei executante a lucrărilor mai multe vestigii.

Conform arheologului Victor Bunoiu, consilier în cadrul Direcției pentru Cultură a Județului Timiș, pe strada Jimbolia din Moşniţa Nouă au apărut în urma acestor lucrări câteva complexe arheologice, respectiv locuințe, gropi de alimente, cuptoare din mai mai multe perioade istorice. Acestea pot fi datate preliminar, pe baza mostrelor de ceramică găsite, ca fiind din epocile neolitică, a bronzului, cea post-romană și din cea medievală.

Descoperirea poate fi importantă, ea relevând o așezare multistratificată, situată pe un grind neinundabil, dintr-o zonă inundabilă a localității din apropierea Timișoarei. Bunoiu a menționat că firma executantă a lucrărilor edilitare va fi sancționată contravențional pentru că nu a anunțat descoperirile.

De asemenea, arheologul a adăugat faptul că aceasta a luat deja legătura cu Universitatea de Vest din Timișoara, instituția care anterior a efectuat cercetări arheologice în perimetrul comunei Moșnița Nouă. În urma cercetărilor din perioada 2010-2015 a fost publicată lucrarea lui Cristian Floca, „Șapte milenii de istorie în zona Moșnița (județul Timiș)”, scrie Renaşterea.ro. 

Direcția pentru Cultură a dispus sistarea lucrărilor edilitare pentru demararea cercetărilor arheologice preventive în vederea documentării științifice a acestor descoperi. În imagine, prezentăm un fragment ceramic prelevat de la fața locului de către consilierul Direcției de Cultură.

Mai multe articole despre:
0 Timiş descoperire arheologică descoperire