Descoperire uimitoare pe Marte făcută de robotul Curiosity
Pentru prima dată, robotul Curiosity, aflat de 5 ani pe Marte, a ridicat “ochii” către cer și a descoperit ceva uluitor. Oamenii de știință de la NASA au văzut pentru prima dată norii formați de undele gravitaționale, fenomen puțin cunoscut de astronomi.
Roverul Curiosity lansat de NASA pe Marte este de obicei focusat pe solul planetei Marte analizând roci sau nisip cu ajutorul laserelor sau forând în rocile de bază. Însă, o dată la câteva zile, acest robot de dimensiunea unui SUV, își ridică "privirea" către nori.
Curiosity se află pe Marte de cinci ani, iar acum a înregistrat peste 500 de filmulețe cu norii de deasupra sa, inclusiv cu prima perspectivă de la sol asupra norilor marțieni formați de undele gravitaționale.
Cercetătorii au dezvăluit aceste imagini în cadrul celei mai recente Conferințe privind Știința Planetară și Lunară, scrie simplegade.ro. Clipurile sunt cea mai bună dovadă obținută până în prezent despre existența unei centuri de nori produși de undele gravitaționale, despre care se crede că influențează clima pe această planetă.
Cunoașterea modului în care se formează acești nori îi va ajuta pe oamenii de știință să afle adâncimea stratului de gheață din sol, înclinațiile acestuia, potențialele cursuri de apă sărată de la suprafață, consideră John Moores, cercetător planetar la Universitatea York din Toronto, Canada, care a coordonat acest studiu împreună cu absolventul său Jake Kloos.
"Dacă vrem să înțelegem povestea apei în trecutul lui Marte, trebuie să aflăm contribuțiile actuale ale ciclului apei", a completat Moores.
Pentru a înregistra cele opt clipuri, Moores și Kloos au folosit camera video din două unghiuri diferite: unul cu camera poziționată drept în sus, pentru a observa direcția și viteza vântului, și celălalt îndreptat către linia orizontului, pentru a vedea grosimea norilor.
Norii surprinși în imagini sunt foarte subțiri, aproape invizibili dacă nu s-ar fi făcut niște prelucrări pe computer, a arătat Kloos.