MENIU

Descoperire neașteptată: NASA ne arată ce nu știam despre Jupiter

Cercetătorii de la NASA au făcut o nouă descoperire care ne arată că încă nu știm multe despre viața din spațiu. În plus, descoperirea dă peste cap tot ceea ce știam până acum despre Jupiter.

Juno este nava spațială a celor de la NASA care a fost trimisă într-o misiune de investigare pe suprafața planetei Jupiter. Aceeași navă ne-a arătat și în anul 2016 cicloanele gigantice, un câmp magnetic foarte puternic și lumini nordice stranii care se comportă diferit față de cele de pe Pământ.

În plus, nava a înregistrat atunci inclusiv sunetele stranii emise de magnetosfera planetei, care se contractau și se extindeau în funcție de vânturile solare.

Descoperirea suprinzătoare făcută de NASA pe suprafața planetei Jupiter

Înainte de a fi lansată în spațiu, Juno, a fost dotată cu o hartă detaliată a planetei gigant. În acest sens, cercetătorii au folosit opt instrumente pentru a stânge mai multe date despre structura planetei Jupiter.


Informațiile colectate de Juno și analizate ulterior de cercetători au arătat că pe Jupiter există niște structuri stranii, precum: cicloane gigantice cu diametrul de 1,400 de kilometri (de zece ori mai mari decât cele mai mari cicloane de pe Pământ), iar furtunile se regăseau chiar și la o altitudine de 100 de kilometri, în afara atmosferei lui Jupiter.

Însă, cea mai mare surpriză a fost structura termală a atmosferei, care le-a arătat cercetătorilor că pe Jupiter se formează sisteme climatice foarte complexe și bizare.

Iar în mod suprinzător, trebuie să știi că nu doar pe Terra există Auroră boreală, recent și pe Jupiter a fost descoperită existența ”luminilor nordice”.

Juno a reușit pe lângă toate aceste fenomene bizare să surprindă și aurolele spectaculoase care au creat un adevărat spectacol de lumini în nuanțe de albastru-violet.

Potrivit experților, “lumini nordice” sunt declanșate de furtunile solare. Iar planeta Jupiter are enorm de multă energie, fiind formată din raze X şi nu de lumină vizibilă.

De asemenea, pe Jupiter, Aurora boreală poate acoperi o suprafaţă mult mai mare decât cea de pe Pământ.

Mai multe articole despre:
NASA planetă descoperire Jupiter