MENIU

Descoperire fără precedent făcută de astronomi, care schimbă istoria Sistemului Solar

<p>Misiune istorică pentru Robotul Philae: aterizarea pe cometa Ciurimov-Gherasimenko</p>

Sonda spaţială europeană Rosetta a făcut recent o descoperire surprinzătoare, detectând molecule de oxigen în atmosfera cometei 67P/Ciuriumov-Gherasimenko, supranumită "Ciuri".

Este o "surpriză totală", au spus oamenii de ştiinţă europeni. Molecule de oxigen au fost descoperite din abundenţă în atmosfera cometei "Ciuri", au dezvăluit, miercuri, cercetătorii de la Universitatea Berna din Elveţia, într-un studiu publicat în revista Nature.

Această descoperire a sondei Rosetta ar putea pune sub semnul întrebării validitatea teoriilor actuale despre formarea Sistemului Solar.

Acest oxigen molecular ar putea fi mai vechi decât Sistemul Solar, care s-a format în urmă cu 4,6 miliarde de ani.

"Este cea mai surprinzătoare descoperire făcută până în prezent în jurul cometei 67P/ Ciuriumov-Gherasimenko", a declarat Kathrin Altwegg, cercetătoare la Universitatea Berna şi coautoare a acestui studiu.

"Oamenii de ştiinţă nu şi-ar fi imaginat niciodată că oxigenul poate să supravieţuiască timp de mai multe miliarde de ani fără să se combine cu alte substanţe", a adăugat ea.

Este pentru prima dată când cercetătorii descoperă dioxigen, mai frecvent numit oxigen molecular, într-o cometă, chiar dacă acest alotrop al oxigenului a mai fost detectat şi în alte corpuri cereşti acoperite cu gheaţă, precum unii dintre sateliţii naturali ai planetelor Jupiter şi Saturn, potrivit Mediafax.

Mai multe articole despre:
NASA cometa astronomi sistemul solar