Desantul politic asupra instituțiilor publice de media din România,în atenția instituțiilor europene
Președintele Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, Leonard Pădureț, împreună cu Președintele Executiv, Cristi Godinac, au participat la ședința Comisiei de Dialog Social Audiovizual din cadrul Comisiei Europene, desfășurată la Bruxelles, la finalul saptămânii trecute. Prezența lor la această reuniune a fost motivată de situația gravă în care se află instituțiile publice de media din România. Este vorba despre Agenția Națională de Presă AGERPRES, Societatea Română de Televiziune și de Societatea Română de Radiodifuziune, a căror activitate se află sub spectrul creșterii controlului politic.
”Reprezentanții Comisiei Europene, ai Federației Europene a Jurnaliștilor, EBU, ai Federației Internaționale a Muzicienilor, UNI GLOBAL NETWORK, ai Federației Internaționale a Actorilor, precum și delegații organizațiilor patronale și sindicale din domeniul cultură și mass media europene, prezenți la reuniune, au fost informați de liderii FAIR-MediaSind despre modul în care puterea politică din România încearcă să transforme instituțiile publice de media în mijloace de propaganda politică.
Noul proiect de lege, inițiat de actualul ministru al culturii, Lucian Romașcanu, prevede, pritre altele, că orice majoritate politică poate decide demiterea directorului general. Ori, acest deziderat al actualei puteri intră în conflict cu prevederile legii în vigoare, care stipulează, tocmai, că directorul general nu poate fi părtinitor, adică să promoveze idei, programe şi activităţi ale partidelor politice. Federația Europeană a Jurnaliștilor a sesizat această situație gravă Consiliul Europei, cerând, totodată, o poziție oficială a autorităților române pe această chestiune, pentru a reacționa în consecință.
Următorii pași despre care se discută tot mai des în cercurile puterii, ar fi unificarea celor trei instituții și coordonarea lor de către un Consiliu de Administrație condus politic, după modelul Ungariei și transformarea noii entități într-o agenție guvernamentală de propagandă politică, care să slujească acțiunile Puterii, în detrimentul interesului public!
De altfel, într-un moment de sinceritate, regretat mai apoi, ministrul culturii a declarat într-un comunicat de presă, că TVR, SRR și AGERPRES trebuie să devină instituții de media ale Statului, şi nu a le publicului: ”Îmi doresc ca Agerpres, împreună cu TVR și SRR, să reprezinte organisme profesioniste de comunicare ale statului român”. O astfel de declarație face îndreptățită îngrijorarea exprimată de liderii FAIR-MediaSind.
Noile numiri politice la Radioul Public crează o legitimă îngrijorare în societatea românească. Promovarea în conducerea SRR a unor oameni din primul eșalon al partidului de guvernare este un semnal clar că Puterea vrea să controleze total mijloacele publice de informare. Consecințele acestui demers de subordonare a Radioului au început să se observe. Astfel, asistăm deja la acţiuni de desconsiderare a partenerilor sociali prin semnarea unor ordine ce afectează grav funcționarea sindicatelor și posibilitatea acestora de a-și apăra membrii. Totodată, în rândul angajaților, planează îngrijorarea privindviitorul locurilor de muncă. Asistăm, deasemeni, la o scădere a audienței programelor.
Toate acestea conduc la diminuarea dreptului cetățenilor de a fi corect informați.
Având în vedere acțiunile politice amintite, Federația Cultură și Mass-Media FAIR MediaSind susține demersurile și acțiunile de protest ale membrului său afiliat, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind, menite să oprească asaltul politic deschis împotriva AGERPRES, SRR și SRTV.
Împreună cu organizațiile internaționale la care este afiliată - Federația Europeană a Jurnaliștilor, Federația Internațională a Jurnaliștilor, Federația Internațională a Muzicienilor, Federația Internațională a Actorilor și UNI Global - Federația Cultură și Mass/Media FAIR MediaSind va acționa pe toate căile pentru a determina politicienii români să respecte directivele europene în domeniul libertății de exprimare, așa cum România s-a angajat prin tratatul de aderare.
FAIR-MediaSind face un apel la cei peste 8 000 de membri afiliați să nu accepte ingerințele politice în instituțiile în care lucrează și să facă dovada unității și solidarității lor, în aceste momente dificile pentru SRR, SRTV şi AGERPRES.”, se arată într-un comunicat al Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind.