MENIU

Deputaţii au decis: Cine poate cere recalcularea pensiilor?

Persoanele care s-au pensionat anticipat parțial din 2011 și până la mijlocul anului trecut vor putea cere recalcularea pensiilor, conform unui proiect de act normativ care a primit astăzi votul decisiv al Camerei Deputaților.

În acest fel, parlamentarii doresc să se revanșeze față de persoanele care n-au apucat la pensionare condițiile mai favorabile introduse în iulie 2016, scrie avocatnet.ro.  

Recalculările se vor face doar la cerere, nu automat, dar până se ajunge la această posibilitate trebuie ca legea să treacă de președintele țării și apoi să apară în Monitorul Oficial.

Proiectul de lege pentru completarea articolului 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a trecut în septembrie de votul Senatului, iar azi a primit votul decisiv al Camerei Deputaților.

Mai precis, persoanele pensionate anticipat parțial în perioada 1 ianuarie 2011 - 16 iulie 2016 vor putea să ceară recalcularea pensiilor.

Este vorba de cei care au cerut pensia anticipată parțială de la data intrării în vigoare a actualei Legi a pensiilor și până la momentul schimbării modului în care se calculează aceasta. La data de 17 iulie 2016, modul în care este calculată pensia anticipată parțială a fost schimbat semnificativ, astfel că persoanele care au cerut pensionarea de la acea dată au beneficiat și beneficiază de condiții mai avantajoase.