MENIU

Demolarea Cathedral Plaza, blocată. Plângere penală împotriva primarului general Nicușor Dan

Cathedral Plaza / Foto: MEDIAFAX

Tribunalul București a suspendat demolarea clădirii Cathedral Plaza, prin dispoziție dată de primarul general Nicuşor Dan. Mai mult, edilul este vizat și de o plângere penală pe numele său, au anunțat proprietarii clădirii.

"Suspendarea efectelor dispoziţiei Primarului General reprezintă o soluţie firească şi necesară într-un stat de drept, fiind conformă cu cele dispuse de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în decembrie 2018, când a respins cererea vecinilor ARCB de condamnare a statului român pentru întârzierea procedurilor de demolare, solicitate de aceştia fără drept”, au transmis reprezentanţii companiei, într-un comunicat de presă, potrivit News.ro.

 

Potrivit docmentului citat, proprietarul clădirii de birouri Cathedral Plaza au depus şi o plângere penală împotriva edilului general, acuzându-l de abuz în serviciu şi alte fapte conexe legate de decizia prin care urma să fie demolată clădirea.

 

"Primarul Nicusor Dan, confundând interesele publice ale Municipiului Bucureşti pe care le reprezintă în prezent, cu cele private ale Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul (al cărui fondator și fost președinte este acualul primar - N.R.), a decis în mod precipitat să desfiinţeze clădirea, făcând astfel un abuz de funcţie si ordonând cheltuieli imense în cadrul Primăriei, cu scopul de a distruge bunul material – clădirea – anterior pronunţării instanţei de judecată și pentru a împiedica confirmarea structurii foarte bune a construcţiei şi dreptul de a se reemite noua autorizaţie în condiţiile legii”, au mai transmis reprezentanţii roprietarlor clădirii.

 

Proprietarul va solicita în instanţa civilă, atât de la Municipiul Bucureşti, cât şi de la Nicuşor Dan personal, daune echivalente valorii investiţiilor sale.

 

Cathedral Plaza este o clădire de birouri construită în perioada 2006 - 2010, deţinută de Millenium Business Development SRL şi evaluată la aproximativ 100 milioane de euro. În ianuarie 2013, Primăria Capitalei a fost obligată, printr-o hotărâre judecătorească definitivă, să demoleze clădirea, dar decizia n-a fost pusă în practică.

Primarul general al Capitalei Nicuşor Dan a anunţat, în 20 iulie, că a semnat dispoziţia de demolare pentru Cathedral Plaza, clădirea construită ilegal în vecinătatea Catedralei Romano-Catolice de pe strada General Berthelot.

Mai multe articole despre:
cathedral plaza nicusor dan dosar penal