MENIU

CRIZA de la SPITALUL FLOREASCA s-a încheiat. Medicii au renunţat la demisii

<p>Medicul Claudiu Ştefan Turculeţ, manager interimar la Spitalul Florească</p>

Sorin Păun, managerul interimar al Spitalului Floreasca, şi-a înaintat demisia din funcţie, miercuri seară, a anunţat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, la finalul discuţiilor cu acesta. În cursul zilei de miercuri, nu mai puţin de 15 dintre medicii de la Spitalul Floreasca, din Capitală, au demisionat. Potrivit Realitatea TV, aceştia reclamau managementul defectuos al directorului interimar. Protestul extrem a avut loc în condiţiile în care, zilele acestea, a apărut pe Internet o înregistrare audio în care managerul Sorin Păun înjură rezidenţii în sala de operaţie. Pe de altă parte, Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii, a declarat la Guvern, că situaţia de la Spitalul Floreasca este foarte gravă. Totodată, acesta a precizat că dacă acuzaţiile care i se aduc lui Păun sunt adevărate, sunt inaceptabile. UPDATE: Medicii au renunţat, joi, la demisii.

UPDATE joi 13.08. Criza de la Spitalul Floreasca s-a încheiat, după ce cei 22 de medici au fost de acord să îşi retragă demisiile.

Medicii spun că renunţă la demisii după ce au primit asigurări de la Ministerul Sănătăţii că problemele de la spital vor fi rezolvate.

UPDATE joi, 11.15: Medicii de la Floreasca nu renunţă la demisii. Astfel, 22 de medici şi-au dat demisia şi urmează şi alte demisii. Şi asistenţii medicali şi-au dat demisiile, în semn de protest.

Medicul specialist UPU Gabriela Bratosin a explicat: "Avem certitudinea că nu se vor perpetua aceste proaste obiceiuri. Depinde de conducerea care va veni. Nu vrem să se negocieze cu fiecare în parte. Nu vrem decât să ne facem meseria: să fim lăsaţi să muncim. Cei care au de suferit sunt pacienţii. Sunt câteva lipsuri în spital, nu atât de mari, dar, dacă nu se va asigura o ciclicitate în asigurarea medicaţiei, vom ajunge în situaţia de acum."

UPDATE miercuri, 23.50. Sorin Păun, managerul interimar al Spitalului Floreasca, şi-a înaintat demisia din funcţie, miercuri seară, a anunţat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, la finalul discuţiilor cu acesta. El a spus că, în cel mai scurt timp, va fi numit un nou manager interimar care să asigure buna funcţionare a acestui spital, până la organizarea concursului pentru ocuparea postului, cel târziu în luna octombrie.

"În aceasta seară, doctorul Sorin Păun, managerul interimar al Spitalului Floreasca, mi-a înaintat demisia din funcţia de conducere a unităţii sanitare. În cel mai scurt timp va fi numit un nou manager interimar care să asigure buna funcţionare a acestui spital până la organizarea concursului, cel târziu în luna octombrie", a anunţat ministrul Sănătăţii, la finalul discuţii purtate, miercuri seară, la Ministerul Sănătăţii.

El a mai spus că Ministerul Sănatatii va acorda în continuare tot sprijinul Spitalului Floreasca, pentru remedierea rapidă a situaţiei.

"Dincolo de problemele de comunicare dintre doctorul Sorin Păun şi o parte a personalului din spital, nimeni nu mi-a adus la cunoşinţă elemente care să pună la îndoială onestitatea sa şi calităţile recunoscute de medic chirurg. Ministerul Sănătaţii va acorda în continuare tot sprijinul Spitalului Floreasca pentru remedierea rapidă a situaţiei", a adăugat ministrul Vlad Voiculescu.

Înainte de discuţiile cu managerul Spitalului Floreasca, ministrul Vlad Voiculescu s-a întâlnit, miercuri seară, cu o parte dintre medicii demisionari de la Unitatea de Primiri Urgenţe a spitalului.

Demisii în masă la Spitalul de Urgenţă Floreasca, din Bucureşti. 15 din cei 31 de medici de la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) şi de la Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) şi-au depus demisiile. Mai mult, şi colegii lor de departament au spus că vor face acelaşi lucru, ceea ce înseamnă că spitalul ar putea rămâne fără asistenţă de urgenţă.

"Nu ne mai putem desfăşura activitatea de când domnu manager refuză să semneze achiziţiile de echipamente, de materiale sanitare. Ne gândim în primul rând la pacienţii noştri. Adrenalina e de bază în resuscitarea pacienţilor. Mai avem, pentru că funcţionăm pe baza stocului UPU, am făcut sesizări, la minister, la domnul manager, dar fără rezultat. Situaţia a început de când de când domnul manager este în funcţie. Un medic fără materiale sanitare, fără medicamente, nu poate face nimic. Situaţia e foarte gravă. Urmează şi alte demisii", a declarat medicul Alexandru Ciucioi. 

UPDATE 23.00: Vlad Voiculescu a declarat miercuri seara, după discuţiile pe care le-a avut cu medicii care şi-au dat demisia de la Spitalul Floreasca, că unele dintre problemele de la Spitalul Floreasca sunt cu adevărat grave, precizând că, cel mai probabil, joi se va lua o decizie pentru rezolvarea crizei.

"O parte din probleme sunt cu adevărat grave, probabil mâine vom avea o decizie. Sunt două tipuri de probleme, unele obiective şi altele de natură subiectivă, de modul în care funcţionează un colectiv. Înţeleg că au fost probleme cu anumite medicamente, dar am înţeles că acele probleme au fost rezolvate între timp. Era vorba de probleme de aprovizionare pentru un termen scurt, vorbim mai degrabă de probleme contabile şi de probleme majore de comunicare. Sunt problemele sistemului sanitar, prea puţini medici, mult prea mult de lucru. Discuţiile de până acum nu au mers în direcţia bună, cred că problemele de comunicare au dus la problema asta. Ce vă pot spune e că spitalul are o importanţă strategică pentru noi şi sperăm să se rezolve cat mai curând problemele", a declarat Vlad Voiculescu după ce s-a întâlnit cu nouă dintre medicii care şi-au dat miercuri demisia.

UPDATE 18.30 Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat, miercuri, înaintea discuțiilor cu reprezentanți ai medicilor de la Spitalul Floreasca, ce au loc la MS, că își dorește ca situația, apărută în urmă cu câteva săptămâni, să fie soluționată, în contextul în care acuzațiile formulate sunt "relativ grave".

"Mă gândesc să am o discuție cu toate părțile implicate. Acuzațiile sunt relativ grave. (...) Am așteptarea să se rezolve situația. Am așteptarea asta deja de câteva săptămâni bune", a spus el, înainte de a intra în minister. Voiculescu a precizat că a avut cunoștință despre situația de la Spitalul Floreasca deoarece a avut întâlniri cu "ambele tabere".

"(În urma discuțiilor de până acum — n.r.) s-a ajuns la mai multe concluzii, care nu au fost aplicate, dacă vreți. În sensul că nu s-a rezolvat situația. Altfel nu am fi aici, astăzi", a afirmat ministrul. "Nu am ajuns unde trebuia să ajungem, sper că acum vom ajunge", a conchis el. Vlad Voiculescu a anunțat, după ședința de Guvern, că a convocat pentru miercuri seară, la sediul MS, o a treia rundă de discuții cu reprezentanți ai medicilor.

UPDATE 17.25 Managerul Spitalului Floreasca, Sorin Constantin Păun, și-a exprimat speranța că medicii de la Departamentul UPU - SMURD vor înțelege că 'au depus un jurământ în slujba pacientului și nu în interesul unui om sau al unui grup de interese'.

"În legătură cu situația de la UPU — SMURD, Spitalul Clinic de Urgență București, am un singur comentariu: Sper ca medicii colegi de la secția UPU să înțeleagă că au depus un jurământ în slujba pacientului și nu în interesul unui om sau grup de interese și să nu se lase manipulați", a declarat Sorin Păun, miercuri, într-o conferință de presă.

El a adăugat că toată activitatea lui managerială se bazează pe principiul respectării legii.

"Nu răspund la presiuni făcute de grupuri de interese. Nu cer decât respectarea legii, justificare cheltuielilor în decontul pe pacient și la secția UPU, așa cum se face în tot spitalul, de altfel, justificarea unor achiziții pe baza nevoilor reale și respectarea reglementărilor și procedurilor în vigoare. În relația cu colegii și colaboratorii, mă bazez pe comunicare deschisă, în contextul în care reglementările trebuie aduse la cunoștința tuturor angajaților spitalului", a mai precizat el, citat de Agerpres.

Potrivit unor surse medicale citate de Realitatea TV, medicii reclamă managementul defectuos al directorului interimar al spitalului, Sorin Păun.

Purtătorul de cuvânt al spitalului, medicul Bogdan Opriţa, a confirmat demisiile. Pe de altă parte, solicitat să ofere o poziţie, Ministerul Sănătăţii nu a oferit, până la această oră, niciun punct de vedere.

Protestul extrem are loc în condiţiile în care, zilele acestea, a apărut pe Internet o înregistrare audio în care managerul Sorin Păun înjură rezidenţii în sala de operaţie.

Mai multe articole despre:
Spital Floreasca demisii Floreasca