MENIU

DEMISIE la vârful Complexului Energetic Hunedoara în urma protestelor minerilor. DECIZIA Ministerului Energiei pentru plata salariilor restante

Administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara, Cristian Roşu, a demisionat din funcţie pe fondul tensiunilor din Valea Jiului. În urma discuțiilor cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că banii pentru salarii vor intra în conturile minerilor până pe 26 februarie. Roșu spune că se consideră autorul moral pentru situația salariilor restante ale minerilor și de aceea și-a depus demisia din funcție. 

 

Administratorul special de la Complexul Energetic Hunedoara, Cristian Roșu, și-a înaintat demisia la Ministerul Energiei. Acesta a transmis că a reușit să obțină promisiunea că, luni,  Ordonanța ce vizează plata minerilor va avea normele de aplicare și că salariile vor fi plătite. Delegația din Valea Jiului, de la Complexul Energetic Hunedoara a primit asigurări că banii intră în conturile minerilor și energeticienilor poate și mai repede de data de 26 februarie.

La începutul lunii februarie, Sindicatul Solidaritatea din Valea Jiului cerea ministrului Energieisă trimită controale la Complexul Energetic Hunedoara.

„Am avut o primă întâlnire cu Ministrul Energiei, care ne-a dat asigurări că Ordonanța de Guvern a fost aprobată și banii prevăzuți vor ajunge până în 26.02.2021 pe cardurile angajaților. De asemenea, încercăm să avem o întâlnire la Guvern cu Primul Ministru pentru a-i prezenta problemele din Valea Jiului și a găsi o rezolvare acestora”, se arată în comunicatul transmis de delegația care s-a întâlnit cu ministrul Energiei, potrivit Cronica Văii Jiului.

De miercuri, seara, peste 90 de mineri de la Exploatarea Minieră Lupeni au rămas blocaţi în subteranul minei, pentru a protesta față de neplata salariilor pe luna ianuarie, ce trebuiau să le fie virate în 15 februarie.

În noaptea de miercuri spre joi, oamenii au oprit lucrul, iar joi dimineaţă, la finalul programului, au refuzat să mai iasă din mină.

Tot miercuri, angajaţii Exploatării Miniere Livezeni au refuzat intrarea în şut pentru câteva ore. Au încetat protestul, după ce în Valea Jiului s-a deplasat prefectul judeţului Hunedoara, Călin Marian, care i-a asigurat că până la sfârşitul lunii februarie îşi vor primi drepturile restante.

Azi noapte, în noaptea de joi spre vineri, minerii din Vulcan au mărşăluit până în faţa Minei Lupeni pentru a-şi susține ortacii. Și circa 100 de mineri de la Livezeni s-au blocat în subteran. Cinci mineri din Lupeni nu au mai rezistat şi au avut nevoie de ajutor medical, fiind duși în stare gravă la spital, iar unul dintre ei a fost la un pas să îşi piardă viaţa, fiind în stare gravă.

Cinci mineri de la Lupeni, duși la spital. UNUL se află în stare gravă

În urma protestelor minerilor, activitatea celor patru mine din Valea Jiului - Lupeni, Lonea, Livezeni şi Vulcan - a fost oprită. Și Termocentrala Mintia a fost oprită, în lipsa cărbunelui, ceea ce a dus la lipsa căldurii și apei calde în peste 4.000 de locuinţe din Deva, alături de unele clădiri publice, potrivit presei locale.

După aderarea la Uniunea Europeană, în 2007, România a decis reducerea drastică a subvențiilor pentru sectorul minier, care funcționa cu mari pierderi financiare, iar producția a scăzut de la 22 de milioane de tone în 1992, la 600.000 de tone în 2019. Din cele 15 mine de cărbune care existau în Valea Jiului până în 1989, doar patru mai funcționează și astăzi. Astfel că dintre cei 54.000 de mineri care lucrau în Valea Jiului în 1990, au mai rămas doar până în 5.000 până astăzi. Până în iulie acest an ar trebui închisă mina de la Livezeni. 

Speranțele minerilor la 30 de ani de la Revoluție. Cum trăiesc ortacii care au mai rămas în Valea Jiului

Până în 2030 ar trebui să fie închise toate minele, potrivit planului pentru protecția climei și a energiei regenerabile. Anul trecut, 109,17 milioane lei au fost destinate Complexului Energetic Hunedoara, iar 29 milioane lei pentru Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului, ajutoare de stat suportate integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri aprobat pe anul 2020.

Mai mult de jumătate din statele membre UE au anunțat deja că vor renunța la energia pe bază de cărbune până în 2030. Slovacia a anunțat anunl trecut că va închide ultima termocentrală în 2023.