ŞIR de declaraţii STUPEFIANTE ale unui ministru din cabinetul Ponta
Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Orlando Teodorovici, continuă să facă declaraţii STUPEFIANTE cu privire la absorbţia fondurilor europene: "Vom atinge o rată de absorbție a fondurilor europene de 80% în 2015", spune Teodorovici. Asta în condiţiile în care anul 2014 a fost unul catastrofal în materie de absorbţie, guvernanţii dovedindu-se incapabili să utilizeze banii europeni şi tăind resursele "gratuite" din buget la fiecare rectificare bugetară.
Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Orlando Teodorovici, a declarat joi, la Brăila, că România va atinge anul viitor o rată de absorbție a fondurilor europene de 80%, potrivit Agerpres.
"Am plecat, în mai 2012, de la 7-8% absorbția fondurilor europene și, astăzi, am ajuns la 40% nivel de absorbție pentru actualul cadru financiar. Anul viitor, la finalul acestui prim ciclu financiar, vom atinge o rată de absorbție a fondurilor europene de 80%. Direcția în care mergem este bună, viteza trebuie mărită", a declarat Teodorovici.
La începutul acestei luni, ministrul Teodorovici a mai şocat printr-o declaraţie în care spune că a primit mesaje de la Comisia Europeană in care i se spune "Brilliant", ca urmare a performanţelor deosebite în materie de absorbţie de fonduri UE.
"Am primit mesaje de la Comisie in care imi spun Brilliant, sunt foarte multumiti de activitatea noastra de-acum si asta inseamna mult pentru noi", a spus Teodorovici la Alba Iulia.
Modestia unuI MINISTRU PSD: Am primit mesaje de la Comisia Europeană în care îmi spun "BRILLIANT"
Nu este prima oară când ministrul Fondurilor Europene face declaraţii "utopice" cu privire la gradul de absrobţie al banilor europeni, în ciuda unei realităţi care îl contrazice flagrant. Ministrul a declarat în vară că până la finalul anului 2015, pe actualul cadru financiar, România va atinge un grad de absorbţie a fondurilor europene de 80% şi nici cota de 100% nu este imposibilă.
Ministrul Teodorovici, ABSORBIT de vise cu fondurile europene: "80%, poate 100% absorbţie..."
Guvernul a ajuns cu greu în acest an la un grad de absorbţie de 40% şi a recunoscut prin rectificările bugetare incapacitatea de a face proiecte pentru atragerea banilor europeni.
România face PAŞI DE MELC la absorbţia fondurilor europene
În opinia exprimată la ultima rectificare de buget, CONSILIUL FISCAL consideră ilogică abandonarea unor proiecte de investiții cu finanțare europeană: "Consiliul fiscal apreciază că realocările operate în interiorul categoriei de cheltuieli cu investițiile - în sensul abandonării unor proiecte de investiții cu finanțare europeană nerambursabilă ori cu finanțare rambursabilă, nu sunt conforme cu principiul alocării resurselor spre proiecte prioritare".
OPINIA CONSILIUL FISCAL cu privire la subiectul fondurilor europene din buget:
- "Consiliul fiscal își reiterează, de asemenea, rezervele formulate deja cu prilejul primei rectificări bugetare cu privire la nivelul estimat al intrărilor din fonduri UE post-aderare al căror beneficiar final este sectorul public. Reducerea estimărilor de venituri la acest capitol cu doar 300 de milioane de lei apare drept insuficientă din perspectiva asigurării verosimilității nivelului anual proiectat, în condițiile în care în vederea convergenței către acesta, intrările lunare medii în ultimele patru luni ale anului ar trebui să fie de circa 2,46 miliarde lei, nivel aproape dublu comparativ cu cel înregistrat la nivelul lunii august 2014 în care s-a înregistrat cea mai bună performanță din acest an; de altfel, realizarea nivelului anual estimat ar reprezenta o premieră din perspectiva istoriei estimărilor bugetare aferente acestui capitol de venituri în România, cu atât mai puțin verosimilă cu cât ecartul dintre realizările conform execuției la 8 luni și estimările anuale este mai mare în acest an decât în alții".
În plus, Consiliul fiscal apreciază drept inconsistente ipotezele cu privire la estimarea veniturilor din fonduri europene post-aderare și reducerea substanțială preconizată la nivelul cheltuielilor aferente proiectelor cu finanțare nerambursabilă.